Wat is de beste vloerisolatie? Het is een voor de hand liggende vraag, het antwoord is helaas niet zo eenvoudig te geven. Er zijn namelijk een flink aantal factoren die van invloed zijn op de beste vloerisolatie. Meestal wordt de vloer geïsoleerd via de kruipruimte maar dat is niet altijd een optie.
Daarnaast kan deze ruimte droog zijn of helemaal onder water staan. Dit heeft allemaal invloed op de beste vloerisolatie in de kruipruimte. Op deze pagina kijken we naar de verschillende mogelijkheden en afwegingen die je zult maken.
Wat is de beste vloerisolatie?
Voordat we naar de materialen gaan kijken is hier eerst een opsomming van criteria die van belang zijn bij het kiezen van de beste vloerisolatie:
- Wat is de isolatiewaarde?
- Wat zijn de kosten?
- Welke besparing levert het op?
- Wat is er mogelijk in mijn woning?
Die laatste vraag bepaalt al voor een groot deel wat er (niet) mogelijk is. Je hebt niets aan de beste kruipruimte isolatie als je geen kruipruimte hebt of deze niet toegankelijk is.
Als er te weinig ruimte is onder de woning dan moet je eerst deze ruimte uitgraven. Als het een houten vloer betreft dan kun je daar isolatiemateriaal plaatsen. Of je kunt de vloer van bovenaf isoleren. Laten we even naar die laatste optie kijken.
Vloer van bovenaf isoleren
Het lijkt heel eenvoudig; in plaats van te zoeken naar de beste isolatie in de kruipruimte leg je gewoon isolatiemateriaal op de vloer en daar leg je weer vloerbedekking overheen. Toch werkt het niet zo eenvoudig. In de eerste plaats is het beter om kou en vocht te stoppen bij de bron, bij de bodem dus.
Daarnaast leveren werkzaamheden in huis meer overlast op. Isolatiemateriaal kan behoorlijk dik zijn, er gaat dus hoogte verloren. Daar komt nog bij dat de isolatieplaten beloopbaar moeten zijn waarmee je direct in een hogere prijsklasse terechtkomt.
Maar de beste vloerisolatie begint onder de woning. Dit geldt zowel voor houten, stenen en betonnen vloeren. Aan beide zijden isoleren mag uiteraard ook, al wegen de kosten dan waarschijnlijk niet tegen de baten op.
Beste vloerisolatie kruipruimte
Nu we weten dat de beste vloerisolatie in de kruipruimte wordt aangebracht, moeten we bekijken of deze ruimte toegankelijk is en in welke staat deze verkeert. In de meeste woningen zal er een luik zijn met een nauwe doorgang.
Als de kruipruimte niet direct toegankelijk is, dan moet hier eerst een werkbare oplossing voor worden bedacht. Vervolgens wordt bekeken of er voldoende hoogte is om isolatiemateriaal aan te brengen, eventueel kan de ruimte worden uitgegraven om de gewenste hoogte te bereiken.
Soms staat de kruipruimte onder water. Dit is op zich geen probleem, je hebt dan wel minder opties voor isolatie. Je zult dan de bodem isoleren met een bedekking die het materiaal op zijn plaats houdt.
De meest gebruikte materialen zijn PIR, EPS en XPS. De laatste twee zijn met name geschikt voor kruipruimten waar vochtproblemen aanwezig zijn.
De meest gangbare oplossing is isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem. Als de constructie zich hiervoor leent, dan zou je ook isolatiemateriaal onder de vloer kunnen aanbrengen maar tegen de bovenzijde. Zo kun je thermokussens tussen de balken plaatsen die kou en vocht tegenhouden.
Wat kost de beste vloerisolatie?
Als je het hebt over de beste vloerisolatie dan kom je al snel uit op de kosten. We benadrukken dat je vooral moet letten op energiebesparing en het wooncomfort. Eigenlijk is deze vorm van woningisolatie altijd voordelig en verdient het zichzelf weer terug.
Onder gemiddelde condities kun je isolatie van de vloer binnen vijf jaar terugverdienen. Daarna is het dus pure winst.
Hier is een kort overzicht van de gemiddelde kosten voor standaard huizen:
- Voor een appartement met een oppervlakte van 70 vierkante meter liggen de kosten voor vloerisolatie gemiddeld rond 1600 euro met een besparing van gemiddeld 425 euro op de energiekosten per jaar.
- Voor een rijtjeswoning met een oppervlakte van 55 vierkante meter liggen de kosten voor vloerisolatie gemiddeld rond 1250 euro met een besparing van gemiddeld 350 euro op de energiekosten per jaar.
- Voor een hoekwoning met een oppervlakte van 60 vierkante meter liggen de kosten voor vloerisolatie gemiddeld rond 1400 euro met een besparing van gemiddeld 375 euro op de energiekosten per jaar.
- Voor een 2-onder-1-kap woning met een oppervlakte van 70 vierkante meter liggen de kosten voor vloerisolatie gemiddeld rond 1600 euro met een besparing van gemiddeld 425 euro op de energiekosten per jaar.
- Voor een vrijstaande woning met een oppervlakte van 75 vierkante meter liggen de kosten voor vloerisolatie gemiddeld rond 1750 euro met een besparing van gemiddeld 450 euro op de energiekosten per jaar.
Ventilatie
Kou tegenhouden en warmte behouden zijn niet de enige kenmerken waar de beste vloerisolatie aan moet voldoen. De kruipruimte en ondervloer moet ook goed geventileerd worden of blijven. Lucht moet onder de woning kunnen doorstromen, ook in een goed geïsoleerde woning is ventilatie van groot belang.
Daarnaast wil je niet dat er nare luchtjes blijven hangen en via een andere weg in de woning komen. Dit geeft aan dat de beste kruipruimte isolatie geïnstalleerd moet worden door specialisten.
Je kunt voor een goedkope oplossing kiezen door de vloer van de kruipruimte te bedekken maar de kans is groot dat de isolatie niet optimaal is of neveneffecten heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden. En dan is schade herstellen een stuk duurder dan het in één keer goed doen.
Wat is de beste vloerisolatie?
Uiteindelijk is de beste vloerisolatie voor kruipruimte of elders de oplossing die past bij de woning, met kosten die je binnen afzienbare tijd terugverdient.
Dit betekent overigens niet dat de goedkoopste vloerisolatie automatisch de beste optie is. Als een duurder product een hogere isolatiewaarde oplevert, dan kun je meer besparen op de energierekening, wat inhoudt dat de investering sneller wordt terugverdiend.
Laat je daarom vooraf goed informeren door een specialist en kijk naast de voordelen van iedere optie ook naar de mogelijke nadelen.
Nieuw energielabel na vloerisolatie
Als de vloer nog niet geïsoleerd was, dan ga je na de werkzaamheden direct resultaat zien. De energierekening zal aanzienlijk lager uitpakken. Dit betekent ook dat de label score op het energielabel voordeliger uitpakt. Je kunt dit sinds 2021 niet zelf meer doorgeven, je moet een nieuw energielabel aanvragen.
Een bijkomend voordeel van dit nieuwe energielabel met betere score is een hogere woningwaarde. Daar profiteer je van bij verkoop of verhuur in de toekomst.
Via Energielabelperfect.nl kun je een afspraak inplannen met een EP-adviseur bij jou in de buurt voor een vast, laag tarief.