Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Binnenmuur isoleren

Wat houdt de binnenmuur isoleren in?

Bij binnenwand isolatie wordt isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de woning aangebracht in plaats van aan de buitenzijde of in de spouw. Er zijn meerdere opties zoals een voorzetwand plaatsen. Het spreekt voor zich dat afwerking een belangrijke rol speelt bij een binnenmuur isoleren. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Binnenmuur isolatie met voorzetwanden

Als je werkt met voorzetwanden dan wordt een frame bevestigd aan de buitenmuur. Daar worden voorzetwanden op geplaatst. De ruimte tussen de buitenmuur en voorzetwanden kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Als je kiest voor de binnenwand isoleren met voorzetwanden dan verlies je de meeste ruimte.

2. Binnenwand isolatie met isolatieplaten

Dit is een relatief eenvoudige manier om een binnenmuur te isoleren, dit karwei kun je zelf uitvoeren als je handig bent. Er zijn diverse isolatieplaten verkrijgbaar in de bouwmarkten die je direct op de muren kunt bevestigen met lijm. Deze methode werkt voor zowel de gevel als voor binnenmuren.

Het proces van binnenmuren isoleren die grenzen aan de gevel is anders dan bij muren die inpandig zijn. Als de wand direct aan de buitenzijde van het pand grenst dan moet je bijvoorbeeld rekening houden met doorslaand vocht. Zorg dat de gevel aan de buitenzijde in goede staat is voordat je binnen aan de slag gaat.

Thermische en akoestische isolatie

Er zijn twee primaire redenen om te isoleren; temperatuur en geluid. Bij binnenmuur isolatie kunnen beide redenen van belang zijn.

1. Thermische isolatie

Energie is kostbaar. In plaats van meer stoken is het beter om de woning te isoleren. Dan kun je de energiekosten reduceren terwijl je toch kunt genieten van een warme woning in de winter. In de zomer zorgt thermische isolatie juist voor verkoeling. De voornaamste isolatie methoden zijn spouwmuur isolatie, kruipruimte isolatie en dakisolatie. Als het niet mogelijk is om van buitenaf te isoleren dan kun je vanaf de binnenmuren werken.

2. Akoestische isolatie

Als je langs een drukke weg woont dan kan de binnenwand isoleren zorgen voor meer rust in huis. Dit geldt ook voor geluid in huis. Als je rustig wilt werken in een kantoor aan huis bijvoorbeeld, of als er een muzikant in huis woont die dagelijks moet oefenen. Je kunt dan een geluidsdempend materiaal aanbrengen.

Ieder isolatiemateriaal zal een zekere thermische en akoestische demping opleveren, per materiaal verschillen de waarden. Let dus goed op waar de focus ligt en baseer daar de keuze op.

Controleer de wanden voordat je begint

Het is niet ingewikkeld om standaard isolatieplaten tegen de muur te plakken. Toch is het zeker niet eenvoudig om een binnenmuur optimaal te isoleren. Zo mogen er geen koudebruggen ontstaan en er moet nog steeds voldoende ventilatie zijn om schimmelvorming te voorkomen.

Dit zijn de voornaamste zaken om in orde te brengen:

  • Vochtige muren kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Optrekkend vocht vanuit de bodem, doorslaand vocht door neerslag etc. Is dit te verhelpen? Breng dit eerst in orde voordat je de binnenmuur gaat isoleren. Of zorg ervoor dat vocht kan verdampen. Anders kan er houtrot of betonrot ontstaan.
  • Als je kiest voor voorzetwanden dan zul je ook een dampscherm moeten plaatsen. Zo voorkom je condensatie door verschillen in temperatuur tussen de twee wanden. Er zijn materialen die vochtregulerend zijn, soms moet je zelf een los dampscherm aanbrengen.
  • Als binnenmuur isoleren niet goed wordt uitgevoerd dan kunnen er luchtlekken en koudebruggen ontstaan. Dit zijn delen in de isolatie waar toch kou doorheen kan komen. De daling in efficiëntie kan enorm zijn, wat uiteraard jammer is van de investering. Voorkom koudebruggen door de isolatielaag op de juiste wijze aan te brengen.
  • Vergeet niet dat lucht moet kunnen circuleren in huis. Alles helemaal dicht maken betekent niet automatisch dat het warmer of behaaglijker wordt in huis. Zorg voor ventilatiekanalen en een goede doorstroming van lucht die naar binnen en buiten kan. Bij de binnenmuur isoleren kan het nodig zijn om extra ventilatiekanalen aan te brengen.

Wat kost binnenmuur isoleren?

Het is lastig om standaard bedragen te noemen omdat ieder huis anders is en er zijn diverse mogelijkheden om de binnenmuren te isoleren. Als richtprijs kun je 50 tot 80 euro per vierkante meter aanhouden.

De kosten variëren op basis van isolatiewaarden en afwerking. Een goedkoper materiaal zal een lagere Rd-waarde bezitten, dit betekent dat de laag veel dikker moet zijn om dezelfde isolatiewaarden te bewerkstelligen als een luxer isolatiemateriaal.

De afwerking ofwel wandbekleding is niet opgenomen in de schatting. In de woonkamer zul je mogelijk andere eisen stellen dan op een zolderkamer. In principe kun je voor ieder soort wandbekleding kiezen. Omdat de isolatielaag beter beschermd is tegen doorslaand vocht en temperatuurwisselingen, heb je zelfs meer mogelijkheden dan bij een slecht geïsoleerde buitenmuur.

Naast de kosten moet je uiteraard naar de baten kijken. De energiebesparing kan tot honderden euro’s per jaar oplopen. Zo verdient isolatie zichzelf weer terug.

Energiebesparing met binnenmuur isoleren

Je kunt op twee manieren energie besparen door de binnenmuur te isoleren. In de eerste plaats kun je de woning als geheel isoleren zodat het minder snel koud wordt in de wintermaanden en de warmte langer in huis blijft.

Het is ook mogelijk om ruimten beter van elkaar te scheiden. Zo wil je misschien een warme huiskamer terwijl het op de slaapkamers of in een werkruimte wat koeler blijft. Met binnenwand isolatie kun je per ruimte precies bepalen wat de temperatuur is.

Op Energielabelperfect.nl kun je een afspraak inplannen met een erkende energieprestatie adviseur. Die zal niet alleen een energielabel opstellen volgens de nieuwe NTA 8800 standaard, je krijgt ook advies om de woning verder te verduurzamen.

Is gevelisolatie beter dan de binnenmuur isoleren?

In principe is de gevel isoleren de beste manier om je woning duurzamer te maken. Gevelisolatie neemt geen ruimte in, het levert weinig overlast op in huis en je kunt deze investering snel weer terugverdienen. Maar huizen die voor de twintigste eeuw zijn gebouwd hebben vaak geen spouw, het is ook mogelijk dat de spouw te weinig ruimte biedt voor optimale isolatie.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post