Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Dakisolatieplaat

Dakisolatieplaat

Wat is een dakisolatieplaat?

Een dakisolatieplaat is een element dat op of onder het dak wordt bevestigd met als doel de woning te isoleren van de buitenzijde van het huis. Thermische isolatie zal in de meeste gevallen op de eerste plaats staan, daarnaast kan akoestische isolatie ook een rol spelen in de keuze voor dakisolatieplaten.

Binnen en buiten dak isoleren?

Er zijn 3 manieren om een dak te isoleren:

  1. Koud dak: De term ‘koud’ dak geeft aan dat het dak niet verwarmd wordt. Dit is de meest optimale wijze van isoleren. De dakisolatieplaten worden aan de binnenzijde van de woning aangebracht. Er wordt dus niet op het dak gewerkt, wat het proces eenvoudiger maakt. Het voornaamste nadeel van de koud dak methode is dat de ruimte kleiner wordt. Dit is afhankelijk van de dikte die de dakisolatieplaat heeft.
  2. Warm dak: Bij een warm dak wordt de ruimte tussen de dakbedekking en de constructie opgevuld met isolatiemateriaal. Deze methode is minder effectief dan de koud dak methode maar kan in een aantal gevallen de voorkeur hebben ten opzichte van isolatie van binnenuit.
  3. Omgekeerd dak: Deze methode heeft het laagste rendement wat betreft thermische isolatie, er zijn echter wel situaties waarin een omgekeerd dak de beste oplossing is. Als het bijvoorbeeld een dak betreft dat beloopbaar moet zijn. Denk aan een dakterras. In dat geval worden er harde dakisolatieplaten aangebracht die tevens als dakbedekking dienen.

Welke dakisolatieplaat?

Er zijn veel dakisolatieplaten met afwijkende eigenschappen. Dit zijn de meest voorkomende soorten met een korte beschrijving en de kosten per m2:

  • EPS dakisolatieplaat: Dit is een materiaal dat wordt gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen ofwel piepschuim. Dit materiaal is zeer licht van gewicht wat het eenvoudig maakt om te verwerken. Daarnaast zijn EPS dakisolatieplaten beloopbaar en kunnen ze goed tegen vocht.
  • XPS dakisolatieplaat: Dit is een materiaal dat wordt gemaakt uit geëxtrudeerd polystyreen. De eigenschappen van XPS dakisolatieplaten komen grotendeels overeen met EPS platen maar dan met een iets hogere isolatiewaarde.
  • PUR dakisolatieplaat: Dit is een materiaal dat wordt gemaakt uit polyurethaan. De isolatiewaarde van PUR dakisolatieplaten ligt zeer hoog, dit betekent dat je met een minder dikke plaat toch uitstekende resultaten kunt behalen. Als er kieren aanwezig zijn dan kunnen deze worden opgevuld met schuim PUR. Als het plaatsen van harde dakisolatieplaten niet mogelijk is, dan kan spuiten met PUR schuim een alternatief zijn.
  • PIR dakisolatieplaat: Dit is een materiaal dat wordt gemaakt van polyisocyanuraat. In vergelijking met PUR zijn PIR dakisolatieplaten meer brandveilig. Daarnaast ligt de isolatiewaarde met vergelijkbare dikte iets hoger. Als er een gebrek is aan ruimte dan kan PIR uitkomst bieden.
  • Resol dakisolatieplaat: Dit is een materiaal dat het hoogste isolerende vermogen bezit. Dit betekent een dunnere isolatielaag met optimaal resultaat. Je kunt dit materiaal zowel binnen als buiten aanbrengen.

Harde of zachte isolatie?

Een eenvoudige wijze van isoleren is met glaswol. Die kun je op rol kopen en op maat snijden om zo tussen de kepers van het dak te plaatsen. Een voordeel van een dakisolatieplaat ten opzichte van glaswol en ook steenwol is de dikte.

Dakisolatieplaten zijn namelijk dunner met overeenkomstige isolatiewaarde. Je verliest zo minder ruimte in de zolder of bovenverdieping. Er zijn diverse maten leverbaar, zo kun je zowel in grote ruimten als kleine zolders de juiste maat kiezen.

Verder kun je de isolatieplaten op maat snijden of zagen en eventueel opvullen met een vloeibaar isolatiemateriaal of schuim. Zo voorkom je koudebruggen die de efficiëntie reduceren.

Een ander voordeel van dakisolatieplaten ten opzichte van glaswol en steenwol is de akoestische demping. Platen zijn geluidsdempend. Dit betekent minder geluid van buiten in het huis en je veroorzaakt zelf minder snel overlast als je luide muziek speelt of een drumstel op zolder hebt staan.

Wat kosten dakisolatieplaten?

De prijzen voor dakisolatieplaten verschillen per materiaal en dikte. Daarnaast zijn er uitdagingen zoals de plaatsing. Werken vanuit de woning is eenvoudiger en daarmee goedkoper dan via het dak aan de buitenzijde.

Als de woning vanuit de binnenzijde wordt geïsoleerd dan zal de prijs per vierkante meter ongeveer op 25 euro uitkomen. Als het werk aan de buitenzijde plaatsvindt dan lopen de kosten snel op tot 75 euro per vierkante meter.

In dat geval moet je ook het verwijderen van de dakbedekking tellen. Een andere optie is het isoleren van de zoldervloer met dakisolatieplaten. In dat geval betaal je rond 30 euro per vierkante meter.

Zoldervloer isoleren

In bovenstaande voorbeelden en prijsberekeningen gingen we uit van dakisolatie. Het is echter ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Wanneer zou je hiervoor kiezen? Als de zolder niet verwarmd hoeft te worden en met name als de zolder groot is qua oppervlakte.

Alle kubieke meters die je niet hoeft te verwarmen kun je met zoldervloerisolatie afsluiten van de rest van de woning. Dit werkt heel eenvoudig door harde isolatieplaten op de vloer aan te brengen. Deze platen moeten beloopbaar zijn, ongeveer hetzelfde als bij een omgekeerd dak dus. De kosten liggen echter veel lager dan bij dakisolatieplaten aan de buitenzijde.

Is een dakisolatieplaat duurzaam?

Naast energiebesparing is voor veel mensen ook duurzaamheid van belang. Door minder te stoken zijn er minder fossiele brandstoffen nodig wat betekent dat je duurzamer woont.

Het is echter wel zo dat de materialen die gebruikt worden voor dakisolatieplaten vaak van synthetische oorsprong zijn en/of gemaakt worden van fossiele olie. Dit betekent dat er wel een zekere impact op het milieu is. Er zijn tegenwoordig ook materialen die meer duurzaam zijn, let ook op de gemiddelde levensduur van ieder type isolatie.

Na het uitvoeren van isolatie in de woning zullen de energieprestaties anders zijn. Je kunt via Energielabelperfect.nl een inspectie aanvragen. Dan komt er een erkend energie prestatie adviseur langs om de energiewaarden van de woning op te nemen. Ook krijg je advies voor verdere besparing van energie.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post