Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Garage isoleren

Dat je een huis isoleert ligt voor de hand, waarom zou je een garage isoleren? Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen, een garage muur isoleren kan ook op meerdere manieren worden uitgevoerd. Je kunt hiervoor professionals inschakelen, het is ook een karwei dat je zelf kunt aanpassen.

Wil je goedkoop de garage isoleren? Dan krijg je op deze pagina alvast een aantal tips om een goede start te maken.

Waarom de garage isoleren?

Een auto heeft geen winterjas nodig, toch is het wel prettig als je invloed hebt op de temperatuur van de garage. Niet alleen vanwege voertuigen en andere spullen die je hier stalt, maar ook om de wanden droog te houden en zaken als schimmel of rotting te voorkomen.

Hier zijn alvast 4 redenen om de garage te isoleren:

  1. Bij een garage aan huis gaat er minder warmte verloren. Je isoleert de woning van kelder tot dak maar je laat de garage voor wat het is. Je kunt dan beter de garage muur isoleren omdat daar energie verloren gaat.
  2. De wanden van de garage zijn aan slijtage onderhevig. Als deze ruimte geïsoleerd is dan blijft de temperatuur en luchtvochtigheid meer in balans wat beter is voor de constructie.
  3. Een auto, motorfiets of fiets stal je in de garage om ze in tiptop conditie te houden. Met de garage isoleren zorg je voor een optimale omgeving wat zeker de levensduur kan verlengen.
  4. Voor veel mensen is de garage een allround opslagplaats. Dus gereedschap, verhuisdozen met allerlei spullen of meubilair. Je kunt relatief goedkoop de garage isoleren om er een multifunctionele ruimte van te maken.

Een garage is niet zomaar een plek om je auto in te parkeren. Je hoeft er geen villa van te maken maar een zekere vorm van isolatie is zeker verstandig. Je wilt hiervoor niet de hoofdprijs betalen dus je zult afwegingen moeten maken.

Hoe garage isoleren?

Misschien herken je de situaties die we zojuist hebben opgesomd, wellicht heb je zelf aanvullende redenen om de garage te isoleren.

Hoe kun je de garage isoleren? Dat hangt af van verschillende factoren. Zo kan de garage een plat dak hebben of een schuin dak. Het gebouw kan los staan of voor een deel gekoppeld zijn aan een woning. Er zijn ook garages die aaneengeschakeld zijn. Per situatie moet je bepalen wat de mogelijkheden zijn en welke werkwijze je gaat toepassen.

De garage is vaak een ruimte met een beperkt aantal kubieke meters. Je kunt goedkoop de garage isoleren met rollen glaswol, maar dit materiaal heeft pas een goede isolatiewaarde met een aanzienlijke dikte.

Als je meerdere wanden wilt isoleren dan houd je weinig ruimte over. Vergeet ook niet dat je de wanden netjes af moet werken. Niet alleen omdat het er mooier uitziet maar ook om de wanden eenvoudig te kunnen reinigen.

Veel garages hebben een enkele laag stenen, je kunt dan de garage niet isoleren via de spouw, want die is er niet. Je kunt vanaf de buitenzijde een muur bouwen en daarmee een spouw creëren. Daar moet je ruimte voor hebben en het is ook van belang dat er voldoende luchtstroming blijft.

Anders kan het gaan broeien met alle gevolgen van dien. Je zou ook aan de binnenzijde een muur kunnen plaatsen. Hoe kun je een garage isoleren vanuit de binnenkant?

Een optie die hetzelfde werkt als binnenmuur isolatie is het plaatsen van een voorzetwand. Je moet hiervoor wel ruimte hebben. Het is ook mogelijk om isolatieplaten direct tegen de binnenmuur te bevestigen.

De isolatiewaarde zal dan wat minder zijn maar je hoeft weinig ruimte op te offeren en het is technisch vrij eenvoudig uitvoerbaar. Zorg voor een dampopen constructie zodat vocht niet blijft hangen en er condensatie ontstaat.

Je kunt kijken naar de volgende opties:

  • Glaswol of steenwol
  • PIR isolatieplaten
  • Dakbedekking EPDM of bitumen
  • Vloerisolatie met drukvaste isolatieplaten
  • Kruipruimte isolatie (mits aanwezig)

Vormen van garage isolatie

De twee voornaamste voordelen van een garage isoleren zijn thermische en akoestische isolatie:

1. Thermische isolatie

De temperatuur buiten heeft minder invloed op de situatie binnen. Je kunt eventueel met verwarming de temperatuur in de garage instellen. Bij de garage isoleren hoeft de isolatiewaarde niet gelijk te zijn aan de rest van de woning, je kunt ook goedkoop de garage isoleren. De garage zorgt al voor een buffer als deze direct tegen de woning is geplaatst.

2. Akoestische isolatie

Er zijn ook veel huishoudens die de garage gebruiken als werkplaats of oefenruimte voor muzikanten. In dat geval moet je zeker letten op de geluidsdempende eigenschappen van het isolatiemateriaal. Dan heb je geen last van de omgeving, en ze hebben geen last van jou.

De luchtvochtigheid is ook zeker een factor om mee te nemen in de overwegingen die je maakt. Als je de garage muur gaat isoleren dan veranderen de eigenschappen van de ruimte.

Dit kan betekenen dat de lucht te droog of juist te vochtig wordt. Dit kun je in de gaten houden door een hygrometer op te hangen. Met ventilatiekanalen of gewoon de garagedeur openen kun je al ver komen, soms is er een apparaat voor luchtbevochtiging nodig. Dan hebben we het wel over een ruimte die nagenoeg gelijk is aan een kamer in huis.

Energielabel en garage

Voor huizen en zakelijke panden is een energielabel verplicht. Dit is niet het geval voor garages, ook niet als het deel uitmaakt van de woning. Als je voor een huis een nieuw energielabel wilt aanvragen, dan kun je direct een afspraak inplannen op Energielabelperfect.nl. Dit hoeft niet voor een garage, je kunt de adviseur wel vragen wat de beste manier van isoleren is.

Omdat een garage niet als woonoppervlak wordt beschouwd valt het niet onder het energielabel. Je mag er ook niet zomaar een woonruimte van maken. Dan zijn er specifieke eisen zoals ramen die natuurlijk licht van buiten door laten schijnen.

Als je de ruimte wil gebruiken als kantoor aan huis, dan moet je eerst navragen bij de gemeente of deze aanpassing binnen het bestemmingsplan past. Er zijn zeker mogelijkheden om na de garage isoleren een andere functie aan deze ruimte te geven.

Je kunt goedkoop de garage isoleren met materialen die je in de bouwmarkt kunt kopen. Als je de rest van de woning ook wilt aanpakken dan kun je een totaalprijs overeenkomen inclusief de garage. Dan is de kwaliteit optimaal en kun je lang genieten van een luxe garage met isolatie.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post