Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Glaswol isolatie

Wat is glaswol isolatie?

Glaswol is een product dat voornamelijk bestaat uit hergebruikt glas. Dit glas wordt verhit tot hoge temperatuur waardoor het gaat smelten. Dan worden er dunne vezels van gemaakt en deze vezels worden gevormd tot dikke rollen isolatiemateriaal.

Glaswol isolatie kan worden afgewerkt met isolatiefolie voor een optimale isolatiewaarde. Er zijn diverse manieren om glaswol isolatie af te werken. Het kan worden aangebracht tussen de kepers van een dak, tussen muren of in de kruipruimte.

Wat zijn de voornaamste voordelen van glaswol isolatie?

  • Hoge Rd-waarde op basis van dikke glaswol isolatie.
  • Uitstekende akoestische demping.
  • Brandwerende eigenschappen.
  • Elastisch en goed vormbaar.

Isolatie met glaswol is niet hetzelfde als steenwol. Bij dat product betreft het harde isolatieplaten die niet flexibel zijn. Steenwol wordt doorgaans gebruikt voor oppervlakken die beloopbaar moeten zijn zoals (platte) daken of een zoldervloer. Een ander woord voor glaswol isolatie is glasvezel isolatie.

Niet alleen voor thermische isolatie

De voornaamste reden om voor glaswol isolatie te kiezen is de thermische isolatie. Daarnaast is glaswol ook goed voor akoestische isolatie. Als je last hebt van geluid buiten dan kun je met glaswol isolatie de woning stiller maken. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de geluidsdemping ligt. Steenwol is overigens nog wat beter dan glaswol wat betreft akoestische demping.

Warmte en verkoeling

De focus bij een woning isoleren ligt op het buitensluiten van kou en het binnenhouden van warmte. Toch mag opwarming in de zomer ook niet worden vergeten. Glaswol isolatie heeft niet alleen een positief effect op isolatie in de winter, ook in de zomer blijft de woning langer koel op hete dagen. Zo hoef je minder snel de airco in te schakelen.

Wat is de isolatiewaarde van glaswol isolatie?

Bij isolatiematerialen wordt de Rd waarde toegepast. Bij isolatie glaswol liggen de waarden tussen 2.8 en 7.65. Om een hogere waarde te verkrijgen moet de deken dikker zijn. Als je een glaswoldeken van 9 cm gebruikt dan kom je uit op een Rd-waarde van 2.80.

Met een dikte van 20 cm kun je een waarde van 6.30 bereiken. Welke dikte mogelijk is hangt af van de ruimte en de constructie. Dikker is dus beter, je verliest er wel ruimte mee.

Andere vormen van isolatie

Uiteraard is glaswol isolatie niet de enige optie. Laten we daarom even naar enkele alternatieve opties kijken:

  1. Steenwol kan een goed alternatief zijn voor glaswol isolatie. Steenwol is minder flexibel en wordt daardoor vaker gebruikt voor ruimten die beloopbaar moeten blijven. Zowel glas als steen zijn brandwerend, de plaatsing vindt ongeveer op dezelfde wijze plaats. Steenwol biedt een hogere akoestische demping, dit kan een overweging zijn als de woning erg gehorig is. Als er sprake is van meer belasting, dan kun je beter kijken naar PIR isolatie.
  1. Als je glaswol isolatie vergelijkt met EPS dan liggen de isolatiewaarden ongeveer op hetzelfde niveau. Maar EPS biedt minder akoestische isolatie terwijl EPS weer waterdicht is. Glaswol isolatie heeft daarnaast uitstekende brandvertragende eigenschappen.

Jeuk bij isolatie glaswol

Een vaak gehoorde klacht wat betreft isolatie met glaswol is de jeuk die mensen kunnen ervaren bij het gebruik van dit isolatiemateriaal. Dit heeft ermee te maken dat glaswol een relatief goedkoop en eenvoudig te maken materiaal betreft dat vaak door amateurs wordt verwerkt. Deze personen houden er geen rekening mee dat glasvezel isolatie kan zorgen voor huidirritatie.

Als je in een kleine ruimte werkt met beperkte ventilatie en bijvoorbeeld met korte mouwen aan het werk gaat dan kunnen de vezels flink irriteren. Als je met glaswol isolatie werkt dan adviseren we om met lange mouwen en broekspijpen te werken, en naast handschoenen ook een veiligheidsbril te dragen. Omdat je de vezels ook kunt inademen adviseren we om daarnaast ook een masker te dragen.

Kun je glaswol isolatie zelf aanbrengen? Als je handig bent en de voorschriften netjes opvolgt dan is glaswol een prettig materiaal om mee te werken. Naast het materiaal is een juiste plaatsing wel van belang om optimaal resultaat te behalen. Als je een koudebrug hebt, verlies je veel van het rendement dat je met isolatie kunt bereiken.

Het belang van een dampscherm

Glas kan goed tegen vocht maar glaswol isolatie wordt gemaakt met andere materialen om de draden aan elkaar te laten kleven. Deze stoffen zijn wel gevoelig voor vocht.

Om ervoor te zorgen dat vocht niet in het materiaal blijft zitten zal er een dampscherm worden aangebracht. Daarmee is er minder risico op vocht en kan condensatie op de juiste wijze verdampen. Zo voorkom je vochtproblemen in huis zoals schimmelvorming.

Glaswol is niet drukvast

De elastische eigenschappen van glasvezel isolatie moet behouden blijven, je kunt dit materiaal niet indrukken tot het een vaste vorm krijgt. Dat zou invloed hebben op de isolatiewaarde en de akoestische demping.

Als je op zoek bent naar een drukvaste oplossing zoals zoldervloerisolatie, dan kun je beter kijken naar EPS of XPS platen van steenwol. Daar kun je overheen lopen.

Voordelen van verduurzamen

Een woning isoleren vereist een flinke investering. Maar het is niet zomaar een kostenpost, iedere ingreep levert weer energiebesparing op. Isolatie van de muren, vloer en het dak levert honderden euro’s per jaar op aan energiebesparing. Deze kosten kun je vaak al binnen 5 tot 10 jaar terugverdienen.

Daarnaast wordt de woning ook meer waard. Als je na verduurzaming een nieuw energielabel aanvraagt via Energielabelperfect.nl dan weet je wat de nieuwe energieprestaties zijn.

Op basis daarvan wordt een energieprestatie score toegekend die loopt van label G (niet zuinig) tot A (zeer zuinig). Als je voor A++++ gaat ofwel nul-op-de-meter dan zul je ook een HR-ketel en zonnepanelen moeten installeren. Laat je adviseren door een erkend EP-adviseur.

Ga je de woning verkopen? Het energielabel heeft invloed op de verkoopwaarde. Laat daarom altijd je huis inspecteren voordat je deze te koop zet. Een hogere score levert duizenden euro’s extra op bij verkoop.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post