Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Houten vloer isoleren

Houten vloer isoleren

Vloeren kunnen gemaakt worden van beton, er zijn ook veel huizen met een vloer die gemaakt is van houten balken. Een houten vloer isoleren brengt enkele specifieke uitdagingen met zich mee. Met name vocht kan een probleem zijn. Als de isolatielaag compleet afsluit dan kan vocht niet ontsnappen wat houtrot kan veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van een houten vloer isoleren?

  • Duurzaam: Er is momenteel veel aandacht voor milieuvriendelijke oplossingen, denk aan zonnepanelen om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Naast duurzaam energie opwekken kun je ook energie besparen met woning isolatie. Dit levert een enorme besparing op, zowel in koude als warme maanden.
  • Kostenbesparend: Minder stoken betekent ook lagere energiekosten. Een houten vloer isoleren brengt kosten met zich mee, maar die verdienen zichzelf snel weer terug. Het is een eenmalige investering met iedere maand besparing op de energierekening. Je kunt de gehele investering vaak al binnen 10 jaar terugverdienen.
  • Comfort: Een warme vloer voelt heerlijk aan. Vloerverwarming is een optie maar alleen al door de houten vloer te isoleren voelt de vloer van de begane grond direct een stuk prettiger aan. Zo kun je zonder schoenen of pantoffels door je huis lopen zonder extra te stoken.
  • Betere lucht: Als kou niet langer omhoog trekt vanuit de bodem zul je ook minder last hebben van vocht en koude lucht. Die lucht blijft vaak hangen onder stoelen en banken wat kan leiden tot schimmelvorming. Zo draagt een houten vloer isoleren bij aan een gezonde lucht en leefomgeving.

Wat kost een houten vloer isoleren?

De kosten voor een houten vloer isoleren kunnen sterk afwijken. Als de kruipruimte goed toegankelijk is en er verder geen noemenswaardige uitdagingen zijn, dan kun je voor 1000 tot 1500 euro de vloer laten isoleren.

Dit kan met steenwol, PUR en EPS. Bij hout is het van belang dat de isolatielaag niet geheel afsluit wat minerale wol ideaal maakt voor deze klus. Een houten vloer isoleren kost gemiddeld 35 euro per vierkante meter exclusief mogelijke subsidies. Aan de hand van specifieke wensen of uitdagingen kan deze prijs hoger uitvallen.

Er is een subsidieregeling waarmee de kosten voor een houten vloer isoleren aanzienlijk lager uitvallen. Een voorwaarde hierbij is een minimale Rd waarde van 3,5. Dit betreft een landelijke subsidie, wellicht zijn er lokaal ook regelingen waar je aanspraak op kunt maken.

Zelfs zonder subsidie kun je de investering binnen 5 tot 10 jaar terugverdienen op basis van een gemiddelde energiebesparing.

Zorg dat de houten vloer in orde is

Voordat je de houten vloer gaat isoleren moet je eerst zorgvuldig controleren dat de balken in goede staat zijn. Als er schade is of houtrot dan moet je deze zaken eerst oplossen voordat je gaat isoleren. Anders loop je het risico dat de problemen verder toenemen en dan moet je de isolatielaag verwijderen voordat je de problemen kunt aanpakken.

Een houten vloer isoleren vereist expertise, het is geen klus die de meeste mensen zelfstandig kunnen uitvoeren. Laat je daarom adviseren door een expert en vraag meerdere offertes aan voordat je aan de slag gaat.

Houten vloer isoleren zonder overlast

De meest efficiënte manier om een houten vloer te isoleren gaat via de kruipruimte. In veel woningen is er toegang tot de kruipruimte, anders kan die eventueel gemaakt worden. De hoogte van de kruipruimte bepaalt hoe dik de isolatielaag mag zijn. Het is mogelijk om de kruipruimte uit te graven zodat er meer ruimte is. Dit gaat uiteraard gepaard met extra kosten.

Een houten vloer isoleren tussen de balken zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet in de weg zit. Het neemt geen ruimte in boven de vloer maar ook niet in de kruipruimte. Dit is een oplossing die in veel woningen met houten vloeren mogelijk is, er zijn specialisten die dergelijke isolatiematerialen vakkundig kunnen aanbrengen.

Zo wordt er regelmatig gebruik gemaakt van Tonzon isolatiekussens die bij een houten vloer isoleren tussen de balken worden aangebracht. Deze kussens zorgen ervoor dat kou en vocht niet vanuit de bodem naar boven kunnen trekken.

Risico’s bij een houten vloer isoleren

Hout is een natuurproduct en hout kan gaan werken. Als je een houten vloer gaat isoleren dan verandert de temperatuur en mogelijk ook luchtvochtigheid in de ruimte. Daardoor kunnen de houten planken of balken gaan werken. Dit geldt voor zowel de vloerbekleding als voor de constructie.

In principe levert isolatie meer voordelen op dan nadelen omdat er meer controle ontstaat op de luchtvochtigheid en temperatuur. Maar vocht moet wel kunnen verdampen en er moet lucht kunnen circuleren. Als het een oudere vloer betreft dan zal er wellicht achterstallig onderhoud nodig zijn alvorens te gaan isoleren.

Volledige woning isolatie

Energiebesparende maatregelen die het meeste rendement opleveren zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Raamisolatie

Als deze vier vormen van isolatie in orde zijn dan zit je er voortaan letterlijk en figuurlijk warmpjes bij. Daarna kun je nog meer energie besparen door een HR-ketel te plaatsen of zonnepanelen op het dak te leggen. Maar wat je niet verspilt aan energie levert direct voordeel op. Als de woningisolatie in orde is, dan kun je direct rond 40 procent energie besparen en mogelijk zelfs meer.

Hogere woningwaarde door isolatie

Een A-label is natuurlijk heel mooi, maar wat levert het op? Meer dan je wellicht zult denken. Iedere letter ‘hoger’ op het energielabel vertaalt zich naar duizenden euro’s extra waarde bij verkoop.

Een label A huis levert duizenden euro’s meer op dan een label B woning en zo verder tot label G. Een houten vloer isoleren levert dus ook bij verkoop winst op. Daarmee is vloerisolatie geen kostenpost maar juist een waardevolle investering.

Als je gereed bent met de verduurzaming van je woning dan is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen via Energielabelperfect.nl. Dit label wordt na de inspectie ingeschreven bij het Kadaster en is 10 jaar geldig. Als je binnen 10 jaar gaat verhuizen dan kun je dit label laten zien in de advertentie. Dit is sinds 2021 verplicht bij verkoop of verhuur van een woning.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post