Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

HR++ glas

hr++ glas

Wat is HR++ glas?

Als je wat ouder bent, of opgegroeid bent in een huis dat tegenwoordig op label E, F of G uitkomt, dan heb je vast ooit een ijsbloem op de ruiten gezien in de winter. Een raam is vooral bedoeld om doorheen te kijken en om licht door te laten.

Het is van oorsprong geen manier om een huis te isoleren. Oudere huizen hebben daarom vaak kleine vensters. Het is eenvoudiger om de muren te isoleren dan glas. Moderne huizen hebben doorgaans grotere ruiten. Zo is er meer licht in huis en je hebt beter zicht op de omgeving.

Maar als het enkel glas betreft dan kan het snel afkoelen in de winter. Of juist opwarmen in de zomer. Met HR++ glas behoud je licht en zicht maar zorg je voor betere woning isolatie. Je kunt zo snel van label D naar C, B of zelfs A gaan.

Welk energielabel heeft jouw huis?

Weet je welk energielabel jouw huis heeft? Een A++++ woning is ideaal maar ook met een iets minder zuinige woning zit je er warmpjes bij. Maar als de basis niet voldoende geïsoleerd is dan stook je meer en geniet je minder, dat kan niet de bedoeling zijn.

Als je niet weet wat het huidige energielabel is dan kun je de score gratis opzoeken via energielabel.nl of log in op je account van Mijn Overheid. Dan weet je niet alleen wat de energieprestaties van je huis zijn maar ook wat er te verbeteren valt.

Isolatie met glas dat HR++ gecertificeerd is levert direct besparing op. In combinatie met spouwmuurisolatie kun je de energiekosten reduceren. Zo zijn er meer maatregelen die je kunt nemen en zichzelf weer terugverdienen.

Wil je precies weten hoe jouw huis ervoor staat? Laat dan een inspectie uitvoeren door een erkend EP-adviseur. Je kunt op energielabelperfect.nl direct een afspraak inplannen met een expert bij jou in de buurt.

Naast advies over HR++ glas en andere energiebesparende maatregelen ontvang je een nieuw energielabel dat 10 jaar geldig is. Dit biedt weer voordeel bij de verkoop of verhuur van de woning. Je bent namelijk verplicht om een geldig label te overleggen.

Wat kost HR++ glas?

Bij een huis isoleren moet je letten op de kosten en baten. De ingreep die het snelste terug te verdienen valt is spouwmuurisolatie. De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van een spouwmuur, het is mogelijk dat er geen of te weinig isolatiemateriaal in de spouw aanwezig is.

Door deze ruimte op te vullen kun je direct de energieprestaties van je huis verbeteren. Dan is het logisch om ook meteen HR++ glas te plaatsen. De kosten liggen wel hoger wat betekent dat de terugverdienperiode langer is.

Aan de andere kant profiteer je direct van het hogere wooncomfort en de energierekening gaat omlaag. Wat kost HR++ glas plaatsen?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren, dit zijn de indicatieve prijzen voor de meest gangbare huizen in Nederland:

  • Voor een tussenwoning betaal je gemiddeld tussen 3500 en 4000 euro.
  • Voor een hoekwoning betaal je gemiddeld tussen 4000 en 4500 euro.
  • Voor een 2-onder-1 kap woning betaal je gemiddeld tussen 4500 en 5000 euro.
  • Voor een vrijstaand huis betaal je gemiddeld tussen 5500 en 6000 euro.

Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor subsidie. Daarmee kun je de kosten aanzienlijk drukken, gemiddeld ben je zo een kwart goedkoper uit. De tijd om deze investering terug te verdienen is afhankelijk van meerdere factoren. Gemiddeld genomen zul je de kosten binnen 20 jaar terugverdiend hebben.

Daarnaast woon je uiteraard prettiger in een woning met HR++ glas. Duurzaam wonen is beter voor het milieu en bij verkoop of verhuur ligt de opbrengst hoger. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen bij HR++. Het doet even pijn in de portemonnee maar je profiteert er zeker van!

HR++ of HR+++ glas?

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen HR++ glas en dubbel glas? Bij enkel glas is er 1 laag glas. Er is daarmee geen goede scheiding tussen binnen en buiten. Als je niet stookt zal de temperatuur binnen en buiten nagenoeg gelijk zijn.

Bij dubbel glas zijn er 2 glazen delen met een lege ruimte tussen deze delen. Dit zorgt voor een beperkte isolatie maar ook deze optie is niet ideaal. Bij HR++ glas is er een speciaal gas tussen de glazen delen aanwezig wat zorgt voor een betere isolatie.

Er is ook nog HR+++ glas ofwel triple glas. Dan is de isolatie nog een stuk beter maar de investering ligt wel veel hoger. Als je van enkel glas komt en je kunt de kosten dragen dan is triple glas zeker een optie maar ook isolatie met glas HR++ is al een hele stap vooruit. De terugverdientijd van HR+++ ten opzichte van HR++ is aanzienlijk langer. Je bespaart wel, maar de meerprijs zorgt voor een langere terugverdientijd.

De zwakste schakel

De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Een gevel die perfect geïsoleerd is zal niet veel uitmaken als er grote vensters zijn met enkel glas. Die ijsbloemen op de ruiten zijn heel mooi maar gezien de energierekening wel erg duur.

Bij verduurzaming van de woning wordt vaak gesproken over zonnepanelen op het dak. Dat is heel begrijpelijk, toch levert woningisolatie aanzienlijk meer besparing op. Als de woning goed geïsoleerd is ga je kijken naar zonnepanelen. Een huis dat langer op temperatuur blijft hoef je niet steeds bij te verwarmen (of af te koelen).

Als je een elektrische auto onder de carport hebt staan is het een ander verhaal maar zie de woning als een optelsom van onderdelen. Spouwmuurisolatie + vloerisolatie + dakisolatie en HR++ glas zorgt voor een uitstekende basis. Laat je adviseren door een erkend EP-adviseur, via energielabelperfect.nl kun je voor een vaste prijs een energielabel aanvragen.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post