Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Isolatie achter radiator

Hoe werkt isolatie achter radiator?

Veel huizen worden centraal verwarmd met radiatoren in iedere kamer van het huis. Die radiatoren worden verwarmd met heet water en ze stralen warmte uit. Dit verwarmt de lucht in de kamer. Een deel van de opgewekte warmte verdwijnt echter door de buitenmuur.

Met isolatie achter de radiator kun je het warmteverlies voor een deel voorkomen. Het is de goedkoopste vorm van isolatie en het is aan te brengen zonder te hakken of breken. In tegenstelling tot spouwmuurisolatie is isolatie folie voor de verwarming ook mogelijk in huurwoningen en huizen zonder spouw.

Radiatoren wekken warmte op. De warme lucht wordt uitgestraald naar alle kanten. Een deel van de warme lucht zal via de muur gereflecteerd worden maar er gaat ook een deel verloren. Door een folie aan te brengen op de verwarming of op de muur wordt de warmte de kamer in geleid en gaat er veel minder warmte verloren.

Hoe breng je isolatie folie verwarming aan?

Er zijn twee manieren om isolatie achter de verwarming aan te brengen. Het kan op de radiatoren en op de wand achter de radiator. Laten we beide methoden even bekijken, er zijn unieke plus- en minpunten:

1. Isolatie achter radiator

De radiator straalt warmte uit naar alle kanten. Met isolatie folie op de verwarming wordt de achterzijde als het ware geblokkeerd zodat de warmte naar de andere kant moet gaan. Zo verspil je minder energie. Niet alle soorten folie zijn geschikt om direct op de verwarming aan te brengen, lees altijd goed de instructies voordat je folie gaat aanbrengen.

De folie wordt vaak geleverd met magneetjes om de folie te bevestigen. Ga niet met lijm in de weer want door verhitting kunnen er giftige dampen vrijkomen.

Een mogelijk nadeel van isolatie achter de radiator is de balans tussen verwarmingselement en ruimte. Die zijn normaal gesproken op elkaar afgestemd, door isolatie achter radiator aan te brengen zou de verwarming niet meer optimaal werken.

Dit is voor een deel waar, de bruto opbrengst van de verwarmingselementen zal iets dalen. Het rendement is daarmee niet zo hoog als de opbrengst uit reflectie omdat de radiatoren iets minder goed verwarmen. Per saldo kom je echter veel gunstiger uit.

2. Isolatie op muur

Het is ook mogelijk om isolatie achter de verwarming op de muur aan te brengen. De warmte straalt zoals altijd uit de radiatoren maar wordt weerkaatst door de folie. Zolang de warmte goed wordt gereflecteerd blijft het in de ruimte en zorgt het voor een meer optimale verwarming van de kamer.

Daarnaast heeft de ruimte achter de verwarming een soortgelijke temperatuur als de rest van de omgeving, wat condensatie en daarmee vocht helpt te voorkomen.

De vensterbank kan een obstructie vormen. Warmte wordt weerkaatst van de muur en wordt vervolgens door de vensterbank tegengehouden. Het gevolg is een warme vensterbank waar huisdieren heel gelukkig van worden maar het levert niet de energiebesparing op die je gehoopt had.

Dit is op te lossen met vensterbank folie. Deze folie leidt de warmte weer de ruimte in.

Een vaak gehoorde klacht over isolatie folie achter de verwarming is het zicht op die laag zilverfolie. Dat ziet er niet zo mooi uit. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de folie kleiner te knippen zodat het niet opvalt.

Houd er rekening mee dat er zo een koudebrug ontstaat. Niet alleen is de reflectie minder voordelig, het kan ook leiden tot vochtproblemen. Er zijn reflectie folies die minder opvallen, eigenlijk moet je echt de gehele ruimte achter de verwarmingselementen bedekken voor optimaal resultaat en minimale kans op vochtproblemen.

Isolatie achter verwarming nadelig?

Soms wordt als nadeel van isolatie achter de verwarming genoemd dat de radiatoren hier niet op berekend zijn. Het klopt dat het rendement iets kan dalen omdat je een wijziging aanbrengt in de reguliere luchtcirculatie.

Toch kom je onder de streep voordelig uit. Isolatie achter radiator is niet alleen de goedkoopste vorm van isolatie, je hebt deze investering ook snel weer terugverdiend.

Let op met vocht. Als condensatie niet kan verdampen dan kun je schimmel krijgen. Als isolatie folie achter de verwarming op de muur wordt aangebracht dan kunnen er vochtplekken ontstaan.

Alternatieven voor isolatie achter de verwarming

Je kunt met isolatie achter radiator absoluut besparen op energie. Het resultaat is minder dan met ‘echte’ isolatie maar de kosten liggen ook aanzienlijk lager. Als je huiseigenaar bent, dan heb je veel meer mogelijkheden. In een huurwoning of monumentaal pand zijn er restricties.

Wil je een nul-op-meter-woning?

Dan kun je de volgende aanpassingen maken aan de woning:

  • Isolatie van de spouwmuur
  • Isolatie van de kruipruimte
  • Isolatie van het dak (of zoldervloer)
  • Muurisolatie in huis
  • HR-ketel
  • Zonnepanelen
  • Slimme thermostaat en radiatorknoppen

Een duurdere vorm van isolatie is soms toch sneller terugverdiend omdat de energiebesparing hoger kan uitvallen. Laat je daarom eerst voorlichten door een erkend EP-adviseur.

Heeft isolatie achter radiator invloed op energielabel?

Wat betreft de energieprestaties volgens het energielabel heeft isolatie achter de verwarming geen invloed. Je merkt zelf het voordeel in wooncomfort en energieverbruik, maar je krijgt er geen hoger label door.

aarvoor moet je echt de woning verduurzamen met zaken als spouwmuurisolatie, een HR-ketel of zonnepanelen op het dak. Is je oude label niet meer geldig?

Via Energielabelperfect.nl kun je een nieuw energielabel aanvragen volgens de nieuwe NTA 8800 standaard. Voor een vaste prijs (zie tarieven op de website) kun je snel een inspectie inplannen.

Daarnaast krijg je ook praktisch advies om je woning verder te verduurzamen. Isolatie achter radiator is een eenvoudige en goedkope energiebesparende maatregel, er is echter nog veel meer mogelijk.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post