Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Isolatiefolie raam

Isolatiefolie raam

Hoe werkt isolatiefolie raam?

Glas is doorzichtig, eigenlijk is het een heel ingenieuze uitvinding omdat het licht doorlaat maar wind en temperatuur tegenhoudt.

Er zijn verschillende soorten ruiten:

  • Enkel glas met één laag.
  • Dubbel glas met twee lagen.
  • HR-glas met twee of drie lagen die gevuld zijn met gas.
  • Vacuüm glas met enkele lagen en een vacuüm ruimte.

Dubbel glas isoleert al een beetje, maar het effect is nog niet optimaal. Zeker niet in de winter. Eigenlijk zouden HR++ ruiten overal in huis ideaal zijn maar dat is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als je de woning huurt, in een beschermd monumentaal pand woont of als je gewoon het geld niet hebt om de woning volledig te verduurzamen.

Met isolatiefolie raam kun je de isolatiewaarde van de woning verbeteren zonder hoge kosten te maken. Er zijn verschillende soorten folie en dat maakt kiezen niet bepaald eenvoudig.

Laten we even naar de verschillende opties kijken voor isolatiefolie op glas:

Goedkope isolatiefolie raam

De goedkoopste isolatiefolie voor het raam wordt bevestigd op het kozijn, niet op de ruit. Dit is een plastic laag die zorgt voor een ruimte tussen ruit en isolatiefolie.

De lucht in deze ruimte samen met isolerende eigenschappen van het materiaal zorgt voor een betere scheiding van binnen en buiten. Het effect is niet heel groot maar je merkt zeker het verschil met enkel of dubbel glas zonder isolatiefolie voor het raam.

Deze goedkope isolatiefolie zul je na enkele jaren moeten vervangen omdat het dan vuil of bekrast zal zijn. Als je kleine kinderen of huisdieren in huis hebt dan is er een behoorlijke kans op schade aan de folie.

Je kunt deze isolatiefolie raam zelf aanbrengen, met een haardroger kun je het materiaal strak maken zodat je het nauwelijks meer kunt zien. Het is een relatief goedkope oplossing met beperkt effect, maar alle kleine beetjes helpen.

Zonwerende isolatiefolie raam

Je kunt isolatiefolie aanbrengen om warmte binnen te houden in de winter, je wilt echter ook verkoeling in de zomer. Zonwerende isolatiefolie op het raam is vooral bedoeld om UV-straling en warmte te weren. In de winter heeft dit een averechts effect omdat er minder natuurlijke opwarming mogelijk is.

Bij vensters in ruimten die je liever koel wilt houden kun je deze folie aanbrengen. Als het doel is om met isolatiefolie te besparen op de kosten voor verwarming dan is dit product niet geschikt. Zonwerende isolatiefolie op het glas is in de meeste gevallen zelf aan te brengen.

HR++ isolatiefolie glas

Dan komen we bij de ‘echte’ isolatiefolie voor glas. Dit materiaal wordt direct op de ruit aangebracht en heeft een isolerende waarde. Er zijn online winkels die deze producten op maat leveren, in bouwmarkten kun je dit materiaal niet kopen.

Het aanbrengen vereist namelijk behoorlijk wat expertise. Het is mogelijk om dit karwei zelf uit te voeren maar voorzichtigheid is geboden. Als je de verkeerde folie gebruikt dan kan de combinatie met HR++ glas gevaarlijk zijn omdat de druk op het glas te hoog kan worden.

Deze isolatiefolie wordt op het glas aangebracht zonder tussenruimte. De folie is gemaakt van een materiaal met isolerende eigenschappen en mogelijk ook UV-werende werking.

Dit betekent dat je er het hele jaar profijt van hebt. De isolatiewaarde kan niet tippen aan duurzaam glas maar het heeft meer effect dan goedkope folie op het kozijn. Het wordt aanbevolen om dit materiaal door een professionele aannemer te laten installeren. Dan heb je ook garantie op het product en de werking.

De kosten voor HR++ isolatiefolie op het raam kunnen hoog uitpakken, zeker inclusief meten en montage. Het kost je bijna net zoveel als nieuwe ruiten plaatsen. Als dit niet mogelijk is dan kan deze folie een uitkomst bieden, bekijk eerst goed welke opties er zijn in jouw situatie.

Wat kun je besparen met isolatiefolie op het raam?

Als je de beste isolatiefolie laat aanbrengen dan betaal je ongeveer 150 euro per vierkante meter. Je bespaart op jaarbasis 10 euro aan energiekosten per vierkante meter. Dan duurt het gemiddeld genomen 15 jaar voordat je de investering hebt terugverdiend.

Maar deze folie heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Als je enkel glas laat vervangen met HR++ glas dan ben je iets meer kwijt per vierkante meter maar de besparing is bijna dubbel. Je hebt de investering dan binnen 10 jaar terugverdiend terwijl het glas tientallen jaren meegaat.

Bij een monument ligt de rekensom wat anders omdat speciaal monumentenglas veel duurder is. Je kunt overigens wel in aanmerking komen voor subsidie op glas om de kosten te drukken.

Isoleren met raamdecoratie

Een heel eenvoudige manier om warmte binnen te houden en zonlicht te weren is raamdecoratie. In tegenstelling tot isolatiefolie op het raam kun je gordijnen naar wens openen en sluiten. Je hebt geen zicht meer naar buiten als de gordijnen gesloten zijn, aan de andere kant is raamdecoratie privacy verhogend.

Het kan ook een positief effect hebben op de akoestiek in de ruimte. Met name duo plisse gordijnen ofwel honingraat gordijnen isoleren behoorlijk goed omdat er luchtkamers aanwezig zijn die werken als een buffer tussen binnen en buiten. Je kunt isolerende raamdecoratie combineren met isolatiefolie op het glas voor extra energiebesparing.

Is jouw woning energiezuinig?

Voordat je ruiten gaat isoleren is het voordelig om eerst de spouwmuur te vullen. Ook isolatie van de vloer en dak levert veel energiebesparing op.

Wil je weten wat de huidige energieprestaties van de woning zijn? Dan kun je via Energielabelperfect.nl een erkend EP-adviseur inschakelen die de woning komt opnemen. Naast een energielabel krijg je tips om je huis verder te verduurzamen. Zo kun je gericht aan de slag gaan.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post