Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Isolatiefolie

Wat is isolatiefolie?

Isolatiefolie is een dunne folie die je kunt aanbrengen op vensters, maar ook tegen muren en het dak. In plaats van isolatiematerialen die pakweg 20 centimeter dik zijn plak je een doorzichtige folie op het raam of reflecterende folie achter de verwarming. De warmte in de woning blijft zo langer binnen en circuleert beter.

Isolatie met folie is de goedkoopste manier om de woning te verduurzamen, daarnaast is er geen hak- of breekwerk nodig. Het is echter niet de meest effectieve oplossing.

Wat zijn de voordelen van isolatiefolie?

  • Snel de minste duurzame delen van de woning isoleren.
  • Vaak zelf aan te brengen zonder technische expertise.
  • Lagere stookkosten door betere isolatiewaarden.
  • Non-destructief, vaak snel weer te verwijderen.
  • Goedkoopste vorm van isolatie in huis.

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen van isolatiefolie die we zeker moeten benoemen.

Dit zijn:

  • Hoogwaardige isolatiefolie kan duur zijn.
  • De energiebesparing is beperkt.
  • Isolatie met folie is niet overal een optie.

Het is verleidelijk om voor een paar euro een paar velletjes isolatiefolie achter de radiatoren te plakken. Maar levert dit eigenlijk wel voordeel op?

Werkt isolatie met folie?

Afhankelijk van de toepassing werkt isolatie met folie … tot op zekere hoogte. Bij muren en daken is het vooral de reflecterende werking van de folie. Warmte gaat niet verloren in de wand of via het dak maar wordt als het ware weerkaatst en blijft zo binnen de ruimte.

Bij glasfolie werkt het ongeveer hetzelfde, maar dan met een transparante folie. Met name bij radiatoren die directe hitte uitstralen kun je hier voordeel mee behalen. Isolatiefolie is niet zo effectief als isolatieplaten of HR++ glas maar het heeft wel effect.

Daarnaast liggen de kosten doorgaans relatief laag waardoor je de investering vrij snel kunt terugverdienen. Met folie alleen zul je niet tot een A++++ label komen maar alle beetjes helpen.

Met name bij huurwoningen of monumentale panden zijn er minder mogelijkheden voor de bewoners om energiebesparende maatregelen te nemen. Dan kan isolatie met folie een goed alternatief zijn.

Welke soorten isolatiefolie zijn er?

Afhankelijk van het type isolatie werkt isolatiefolie iets anders. Dit zijn de 3 voornaamste vormen van isolatie met folie:

1. Glas isolatiefolie

Er wordt een speciale laag folie op het raam aangebracht dat warmte in huis langer vasthoudt. Dit is een optie voor ruimtes met enkel glas of dubbel glas. Het mag niet worden gebruikt bij HR-glas omdat de druk tussen de ruiten te hoog kan worden. Er zijn goedkope folies te koop in de bouwmarkt, dit zijn echter vaak zonwerende folies. Die zijn bedoeld om UV-straling tegen te houden en opwarming in de zomer iets te temperen.

Dat is niet hetzelfde als glas isolatiefolie dat juist ontwikkeld is om warmte te reflecteren. Goede isolatiefolie voor het raam moet door een specialist worden aangebracht en is bijna net zo duur als HR++ glas installeren. Dit kan een oplossing zijn in woningen waar het glas vervangen geen optie is. De goedkoopste manier is een kozijnfolie die niet direct op het glas bevestigd wordt. Deze folie zul je na enkele jaren moeten vervangen omdat het vuil wordt en beschadigd kan raken.

2. Verwarming isolatiefolie

De meest populaire vorm van isolatie met folie is achter de verwarming tegen de buitenmuur. Warmte van de radiatoren wordt gereflecteerd zodat er minder energie verloren gaat. Dit heeft een gunstig effect op het wooncomfort en je kunt er het energieverbruik mee terugdringen. Het is niet zo effectief als spouwmuurisolatie maar deze niet-permanente oplossing is goedkoop en je verdient het snel terug. Je kunt deze isolatiefolie in iedere bouwmarkt kopen en mogelijk zijn er op gemeentelijk niveau regelingen of milieu-boxen met folie.

3. Dak isolatiefolie

De meeste warmte gaat via het dak de lucht in. Warme lucht stijgt op, als het dak niet goed geïsoleerd is dan merk je dit zeker aan de energierekening. De beste manier van dakisolatie is van binnenuit en dan met dikke isolatieplaten. Als dit niet mogelijk is dan kun je ook hier reflecterende isolatiefolie aanbrengen.

Dat helpt enigszins maar uiteraard niet zoveel als isolatieplaten tussen de kepers. Als je ruimtegebrek hebt op de zolder of snel een beetje wilt isoleren dan is folie een optie.

Let wel op met de luchtvochtigheid. Bij het aanbrengen van isolatiemateriaal moet het dak dampopen blijven. Dit betekent dat condensatievocht kan verdampen. Isolatiefolie laat geen vocht door, als je dit tegen het dak plakt dan kun je de natuurlijke verdamping remmen met kans op schimmel als gevolg.

Waarom isolatie met folie niet altijd goed is

Je hebt naast de voordelen van isolatiefolie ook al wat minpunten gelezen op deze pagina. Isolatiefolie achter radiatoren kan geen kwaad en het valt ook niet zo op. Met raamfolie en dakisolatie moet je rekening houden met het type glas en de kans op condensatie. Plak dus niet zomaar je huis vol met folie zonder te controleren of het wel verantwoord is.

Daarnaast is volwaardige isolatie van de spouw, de kruipruimte en het dak beter op de lange duur. De kosten liggen hoger maar die kun je meestal binnen 10 jaar weer terugverdienen. Voor HR-glas duurt dit doorgaans wat langer maar de energiebesparing zorgt voor een duurzame investering.

Heb je onlangs verduurzaming in de woning uitgevoerd en ga je waarschijnlijk binnen 10 jaar verhuizen? Vraag dan een nieuw energielabel aan via Energielabelperfect.nl. Een hogere label score levert duizenden euro’s meer op bij verkoop.

Het aanbrengen van isolatiefolie zal weinig of geen invloed hebben op de energiescore, andere vormen van isolatie en voorzieningen zoals zonnepanelen tellen wel mee in de berekening. Laat je voorlichten door de EP-adviseur.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post