Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Isoleren

isoleren

Huis isoleren

Nederland is een gebied met een gematigd maritiem klimaat. Dit betekent dat de zeelucht zorgt voor een relatief mild klimaat zonder extreme temperatuurwisselingen. De praktijk wijst echter uit dat het weer in Nederland erg grillig kan zijn.

Hoge temperaturen overdag en ijskoud in de nacht zoals in Sahara hebben we hier niet, het weer kan wel op ieder moment omslaan. Wind uit het zuiden of noorden heeft een grote invloed op de gevoelstemperatuur. Daarom zijn architecten en bouwvakkers in Nederland zo goed in huizen bouwen en isoleren.

Net zoals onze expertise wat betreft waterkering omdat we aan zee leven. Het isoleren van een huis kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Een aantal methoden vindt plaats bij het ontwerp en de bouw, er zijn ook manieren om de isolatie van de woning achteraf te verbeteren. Waarom is een huis isoleren belangrijk?

Er zijn 2 hoofdredenen die eigenlijk voor iedereen van belang zijn:

1. Isoleren voor woongenot

In de zomer is het bloedheet in huis en in de winter ijskoud. Als het weer wisselvallig is en de binnentemperatuur stijgt of daalt direct mee, dan schiet de isolatie van je woning tekort. Die muren zijn er alleen maar voor om het dak boven je hoofd te houden, ze bieden nauwelijks isolatie.

Als binnen en buiten goed van elkaar gescheiden zijn, dan kun je op ieder moment zorgen voor een behaaglijke temperatuur. Je hoeft in de winter niet zoveel te stoken om het huis warm te houden en in de zomer hoeft de airco geen overuren te draaien.

Heb je last van koude voeten? Dan heb je niet alleen behoefte aan vloerverwarming maar ook zeker vloerisolatie. Zo zorg je ervoor dat kou uit de bodem niet naar boven trekt. Door de spouwmuren te isoleren blijft de woning veel beter op temperatuur.

Warmte stijgt op dus je moet het dak ook isoleren. Eventueel kun je de zoldervloer isoleren als temperatuurbeheersing op zolder niet van belang is.

Naast kou en warmte zijn er ook andere redenen waarom isolatie in de woning van belang is. Zo wil je doorslaand vocht voorkomen, wat weer kan leiden tot schimmel in huis. En dat kan weer ziekte veroorzaken. Een huis vol viezigheid is uiteraard ook niet comfortabel.

In de badkamer moet je ventileren maar dat doe je misschien liever niet omdat het dan zo koud wordt. Ventileren is vaak een probleem bij huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Bewoners plakken vervolgens ventilatiekanalen af omdat het tocht in huis, terwijl die luchtdoorstroming juist heel belangrijk is.

2. Isoleren voor energiebesparing

Een ander belangrijk punt van een huis isoleren is uiteraard de energierekening. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak om zo verlost te zijn van stijgende energietarieven. Dat is heel begrijpelijk, maar als de isolatie van de woning niet op orde is moet je extra panelen op het dak leggen om de woning van voldoende energie te voorzien.

Dat is uiteraard niet de bedoeling. Op basis van het energielabel zie je direct hoe je de woning beter kunt isoleren en welke maatregelen het hoogste rendement opleveren. Als je kijkt naar de investering en de tijd om de kosten terug te verdienen dan kun je snel berekenen waar je het beste kunt beginnen.

Is jouw huis goed geïsoleerd?

Wil je weten wat de energieprestaties van jouw huis zijn? Controleer dan het energielabel. Ieder gebouw in Nederland, uitzonderingen daargelaten, heeft een energielabel. Dit is een score die loopt van A++++ tot G, die letters staan voor een gemiddeld energieverbruik.

Als huiseigenaar heb je als het goed is al een energielabel, je kunt dit snel en gratis opzoeken via energielabel.nl. Kun je geen score vinden? Kijk dan onder het kopje Kadastrale gegevens op Mijn Overheid en controleer of je hier het energielabel kunt downloaden als PDF document.

Als je ook hier niets kunt vinden dan heeft jouw woning wellicht geen (geldig) energielabel. Die heb je niet alleen nodig bij verkoop of verhuur, een recent energielabel volgens de nieuwe NTA 8800 standaard biedt praktische informatie over de werkelijke energieprestaties van je huis. Via energielabelperfect.nl kun je snel een erkend energielabel aanvragen dat 10 jaar geldig is.

Beste manieren om een huis te isoleren

Waar begin je bij het isoleren van een huis? Dit zijn de 3 maatregelen die de grootste energiebesparing opleveren met de snelste terugverdientijd:

  1. Spouwmuurisolatie: Hoewel de meeste huizen sinds het begin van de twintigste eeuw een spouwmuur hebben, betekent dit niet dat de spouw goed geïsoleerd is. Het is mogelijk om de spouwmuur (opnieuw) te laten vullen. De vorm van woningisolatie verdient zichzelf het snelste terug.
  2. vloerisolatie: Als je vrije toegang hebt tot de kruipruimte dan ligt vloerisolatie voor de hand … of beter gezegd voor de voet. Een koude vloer voelt niet fijn en kan voor mensen met gewrichtsklachten ernstige fysieke klachten opleveren. Vloerverwarming is ook zeker een maatregel om te overwegen, de kosten vallen dan wel aanzienlijk hoger uit.
  3. Dakisolatie: Warmte stijgt op, het spreekt dus voor zich dat het dak isoleren direct voordeel oplevert. Er zijn diverse materialen en opties waaronder isolerende materialen die tevens geluid dempen. Als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt dan kun je de zoldervloer isoleren. Zo hoef je veel minder volume in huis te verwarmen.

Na deze 3 vormen van isolatie kun je denken aan HR++ glas, een HR-ketel en zonnepanelen op het dak. Verder moet je rekening houden met de Rc waarde bij isoleren.

Dit is een standaardwaarde die aangeeft hoe goed het isolatiemateriaal is. Houd bij vloerisolatie minimaal Rc 3,5 aan en voor het dak Rc 6. Bij nieuwbouwwoningen wordt Rc 4,5 als standaard gehanteerd, dit is niet altijd haalbaar bij bestaande bouw vanwege de ruimte in de spouw.

Na het afronden van de verbouwing kun je een nieuw energielabel aanvragen via energielabelperfect.nl. Deze score kun je later weer gebruiken voor eventuele verkoop of verhuur van de woning.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post