Wat is isolerende raamfolie?
Als je kijkt naar ramen en isolatie dan kunnen we deze ranglijst maken, van minst isolerend tot de beste isolerende werking:
- Enkel glas scheidt binnen en buiten slechts met een dunne laag glas. De isolerende werking is daarmee minimaal.
- Dubbel glas isoleert beter dankzij 2 lagen glas maar omdat de lucht tussen de ruiten niet goed isoleert zal het nog steeds snel afkoelen in de winter.
- HR++ glas werkt ook op basis van 2 glazen panelen maar ditmaal met een speciaal gas tussen de ruiten. Dit zorgt voor een aanzienlijk beter isolerende werking.
- Vacuümglas is een relatief nieuwe maar wel kostbare oplossing om warmte isolatie toe te passen in huis. Dit is een optie voor monumenten waar andere soorten glas vaak niet toegestaan zijn.
- Triple glas isoleert bijna net zo goed als een gevel met spouwmuurisolatie. De kosten liggen dermate hoog dat de terugverdientijd wel behoorlijk lang is.
Als je momenteel ruiten hebt die je niet zomaar kunt vervangen, dan kan isolerende folie voor de ramen uitkomst bieden. Het is alleen geen oplossing voor alle situaties.
Glas isoleren in een huurwoning
Isolerende raamfolie is in trek bij huurders die niet willen wachten tot de verhuurder eindelijk HR++ glas gaat installeren. Daarnaast zal een verbouwing ook weer tot gevolg hebben dat de huur omhoog gaat.
Er zijn 3 soorten raamfolie, het is van belang dat je weet wat de verschillen zijn:
- Als eerste is er kozijnfolie. Dit is een isolerende folie die je niet direct op het raam aanbrengt maar op het raamkozijn. Het is een extra barrière tussen binnen en buiten, de lucht tussen de folie en raam zorgt voor extra isolatie. Het voordeel is beperkt, maar met enkele euro’s per vierkante meter is dit wel een goedkope methode die je zelf kunt aanbrengen. Deze folie is aan slijtage onderhevig, zeker met kinderen of huisdieren kan kozijnfolie snel beschadigd raken. De isolerende werking is vergelijkbaar met plisségordijnen. Je kunt raamdecoratie en isolerende raamfolie combineren voor optimaal rendement.
- Dan is er ‘echte’ isolerende glasfolie. Deze folie wordt wel direct op het raam aangebracht. Dit kun je niet zelf doen, hier is een specialist voor nodig. De kosten liggen hoger dan je wellicht zult denken, de prijs is bijna gelijk aan het installeren van HR++ glas. Daar staat tegenover dat de aannemer een garantie van 10 jaar geeft op het materiaal. De energiebesparing is echter niet op het niveau van echt HR++ glas, als het niet mogelijk is om de ruiten te vervangen dan kan deze methode uitkomst bieden. Dit product werkt op basis van UV-waarden. Dit betekent dat er een zekere invloed is op de lichtinval. Bedrijven kunnen vaak een staaltje leveren zodat je kunt zien welk effect isolerende folie ramen heeft. Als je niet zeker weet welk type ruiten je hebt, laat dit dan eerst controleren. Wil je weten wat de energieprestaties van jouw woning zijn? Dan kun je een energielabel aanvragen via Energielabelperfect. Hier kun je voor een voordelig tarief een afspraak inplannen met een erkend EP-adviseur. Dan kom je niet alleen achter de energieprestaties van de woning, je krijgt ook advies over de energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn in huis.
- Er is nog een derde type folie maar dit is geen isolatie glasfolie. Helaas wordt deze oplossing vaak wel als energiebesparend verkocht, wat regelmatig tot verwarring leidt. Er is namelijk zonwerende glasfolie die veelal aan de buitenzijde van de woning wordt aangebracht. Er is een UV-werende werking wat bijvoorbeeld gunstig is voor het meubilair. UV-straling zorgt er namelijk voor dat stoffering vaal kan worden. Het is echter geen isolerende folie om warmte binnen te houden maar juist om warm zonlicht te weren. In de winter moet je dus meer stoken in plaats van minder. In de zomer kan het de temperatuur in huis iets verlagen, maar in Nederland zal het meer kosten dan het bespaart.
Let op met isolerende raamfolie en HR++ glas, reeds geïsoleerde ruiten mogen namelijk niet bedekt worden met isolatie raamfolie. HR++ glas heeft namelijk een speciaal gas tussen de panelen. Als er isolerende raamfolie wordt aangebracht dan kan de druk te hoog worden met zelfs glasbreuk tot gevolg.
Is isolatie raamfolie een goede oplossing?
Eigenlijk is isolerende folie op de ruiten vooral een oplossing als HR++ glas of ander isolatieglas geen optie is. Bij huurwoningen bijvoorbeeld, maar ook monumentale panden.
Het is echter wel zo dat kozijnfolie slechts een beperkt effect heeft en het is gevoelig voor beschadiging. Ook moet je deze isolerende folie voor de ramen na enkele jaren vervangen. Er is een voelbaar effect maar verwacht er geen wonderen van.
Een echte isolerende raamfolie die door een expert direct op het raam wordt aangebracht werkt beter maar is ook kostbaar. Het duurt jaren voordat je de investering hebt terugverdiend aan besparing op de energiekosten. Als er de mogelijkheid bestaat om de ruiten te vervangen, dan is die optie meer interessant.
Alternatieve vormen van isolatie
Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden om de woning te isoleren. De methode die het meeste rendement oplevert is spouwmuurisolatie. Ook vloerisolatie, kruipruimte isolatie en dakisolatie leveren veel voordeel op.
Van enkel naar dubbel glas of beter is zeker een optie om te overwegen, in sommige gevallen kan isolerende raamfolie uitkomst bieden maar zeker niet altijd. Als de woningisolatie optimaal is dan kun je naar alternatieve vormen van energieopwekking kijken zoals zonnepanelen op het dak.Alles bij elkaar kun je een woning verduurzamen tot een A++++ label.
Wil je een (goed geïsoleerde) woning verkopen? Vraag dan een nieuw energielabel aan via Energielabelperfect.nl. Een hogere score levert je namelijk duizenden euro’s meer op bij verkoop.