Waarom de spouwmuur isoleren?
Er zijn verschillende manieren om een woning te isoleren. Soms lijkt het dweilen met de kraan open; als je de gevel isoleert dan gaat er energie verloren via het dak of de vloer. Bij verduurzaming van de woning kun je het beste kijken naar de aanpassingen die het meeste voordeel opleveren met de kortste terugverdientijd.
En dan kom je al snel uit op de spouwmuur isoleren. De kosten liggen hoger dan bijvoorbeeld reflecterende folie op de muren maar het rendement ligt ook veel hoger.
Als je rekent op basis van uitgaven en besparingen dan ligt het voor de hand om hier te beginnen. Dit is ook te zien aan de wijze waarop een energielabel tot stand komt. Wil je meer weten over het energielabel? Op Energielabelperfect vind je alle informatie die je nodig hebt.
Het is mogelijk dat de woning geen spouw heeft. Sinds het begin van de twintigste eeuw is het gebruikelijk dat er twee muren zijn met een ruimte ertussen voor isolatie.
Oudere huizen hebben niet altijd een spouw. Ook is de ruimte tussen muren toegenomen. Meer ruimte betekent een betere isolatiewaarde maar ook meer isolatiemateriaal. Dit is van invloed op de kosten voor spouwmuurisolatie.
Kosten spouwmuurisolatie
De totale kosten spouwmuurisolatie liggen gemiddeld tussen 1500 en 4000 euro. Dat is een flinke marge. De voornaamste factor is het type woning.
Dit zijn de voornaamste woningtypen en de gemiddelde kosten:
- Reken voor een tussenwoning met een spouw van 45 vierkante meter op een bedrag tussen 1500 en 2000 euro.
- Reken voor een rijtjeswoning met een spouw van 60 vierkante meter op een bedrag tussen 1750 en 2250 euro.
- Reken voor een hoekwoning met een spouw van 90 vierkante meter op een bedrag tussen 2500 en 3000 euro.
- Reken voor een vrijstaande woning met een oppervlakte van 125 vierkante meter op een bedrag tussen 3000 en 4000 euro.
Dit zijn gemiddelde bedragen voor een volledige woning. Het totaalbedrag voor een huis met meer geveloppervlak valt hoger uit, de prijs per vierkante meter zal echter dalen. Naast deze algemene bedragen kun je een berekening maken op basis van de oppervlakte.
De gemiddelde kosten spouwmuurisolatie per m2 liggen rond 25 en 35 euro. Welke afwijkende kenmerken er zijn lees je verder op deze pagina. Er zijn goedkopere en duurdere materialen om de spouwmuur mee te isoleren.
Goedkopere opties leveren doorgaans minder besparing op en de levensduur van de isolatie kan lager liggen. Reken dus altijd op termijn, kijk niet alleen naar het bedrag op de rekening.
Als je de kosten spouwmuurisolatie per m2 weet, dan kun je globaal berekenen wat de totale kosten voor jouw huis zijn. Vergeet ook niet dat er vaak voorrijkosten berekend worden, het uitbrengen van een offerte zal doorgaans gratis zijn.
De kosten voor muurisolatie kunnen door meerdere factoren afwijken. Dit zijn enkele zaken om rekening mee te houden:
- De dikte van de spouw: Als er 10 centimeter ruimte is dan is er minder vulmateriaal nodig dan bij 20 centimeter ruimte of meer. Een jongere woning zal ook een grotere spouw hebben.
- Vervuiling van de spouw: Als er reeds isolatie aanwezig is die versleten of vervuild is, dan moet dit materiaal eerst worden verwijderd. Dit brengt extra kosten met zich mee.
- Bereikbaarheid: De ruimte tussen twee muren is niet altijd even goed bereikbaar. De aannemer kan bij een bezoek snel bepalen of de spouw goed te bereiken is.
- Materiaalkeuze: Er zijn isolatiematerialen die goedkoper zijn maar een lagere isolatiewaarde leveren. Minder kosten op voorhand betekent niet altijd dat je sneller de investering hebt terugverdiend.
De kosten voor isolatie van de spouwmuur kun je vaak al binnen 5 tot 10 jaar terugverdienen. Je bespaart namelijk enorm op de energiekosten.
Daarmee is spouwmuurisolatie de voornaamste vorm van verduurzaming met de snelste terugverdientijd. Naast de kosten voor muren isoleren zijn er ook andere soorten isolatie in huis die jouw woning duurzamer maken.
Hier zijn enkele opties:
- Vloerisolatie: Als er een kruipruimte aanwezig is dan kun je daar isolatiemateriaal laten aanbrengen. Zo kan kou en vocht vanuit de bodem niet langer naar boven trekken, wat niet alleen energie bespaart maar ook erg prettig aanvoelt.
- Dakisolatie: Warmte stijgt op, door het dak te isoleren blijft de warmte in huis. Je kunt dit combineren met het plaatsen van zonnepanelen als je toch bezig bent met het dak.
- Zoldervloerisolatie: Als het niet van belang is om de zolder te verwarmen overweeg dan om zoldervloerisolatie aan te leggen. Dan heb je weer een ruimte minder om te verwarmen wat bespaart op de energiekosten.
Lagere isolatie kosten
Hoe kun je de kosten voor een spouwmuur isoleren lager maken? Zelf doen is eigenlijk geen optie want er is absoluut expertise nodig voor een goed resultaat. De laagste offerte kiezen valt niet altijd voordelig uit, let op de expertise van de aannemer en stel vragen bij de opname.
Hier zijn enkele manieren om geld te besparen op de kosten spouwmuurisolatie:
- Maak afspraken met de buren: Als je in een 2-onder-1-kap woning woont dan zul je afspraken moeten maken over het isoleren van de spouw. Maar ook als je een vrijstaande woning hebt dan kan het voordeel opleveren om samen te werken. Aannemers vinden het prettig om meerdere huizen in dezelfde wijk aan te pakken.
- Laat de aannemer een datum kiezen: Aannemers hebben het druk, er zijn wel meer rustige perioden. Je hoeft de werkzaamheden niet altijd direct in te plannen, mogelijk krijg je korting als je een andere datum prikt.
- Vraag subsidie aan: Je kunt een flink bedrag aan subsidie krijgen voor het verduurzamen van de woning. Deze potjes raken snel leeg dus weer er op tijd bij.
Nu weet je meer over de kosten voor de spouwmuur isoleren per m2. Weet je eigenlijk wel wat de energieprestaties van de woning zijn? Zoek jouw energielabel op of vraag een inspectie aan door een erkend EP-adviseur via Energielabelperfect.