Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Kruipruimte isoleren

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is een ruimte die zich onder de vloer van de benedenverdieping bevindt. Je kunt hier doorgaans komen via een luik in de vloer. Dit luik kan zich op meerdere plekken bevinden, bijvoorbeeld in de kelder of bij de voordeur onder de deurmat.

In de meeste gevallen ligt er een laag schoon zand op de bodem, er zijn huiseigenaren die ervoor kiezen om de vloer en zelfs de wanden te bedekken. Waarom is er een kruipruimte onder je huis? Hier kunnen buizen van de riolering, verwarming en elektra weggewerkt worden en zijn ze ook bereikbaar voor eventueel onderhoud.

Je kunt de kruipruimte misschien beter ‘krapruimte’ noemen want echt veel plek heb je hier niet. Meestal is er ongeveer 80 centimeter aan hoogte beschikbaar om te manoeuvreren maar de ruimte kan ook een stuk lager zijn.

Als vloerisolatie van de kruipruimte hoog op de agenda staat, dan kom je al snel ruimte tekort. In dat geval kun je ervoor kiezen om een deel af te graven. Isolatiemateriaal neemt namelijk ook ruimte in en dan kan het wel heel krap worden. Een alternatief voor de isolatie van de kruipruimte is de vloer isoleren van bovenaf, daar kun je verder op deze pagina meer over lezen.

Waarom de kruipruimte isoleren?

De bodem onder de woning is relatief koud en vochtig. Dit zorgt ervoor dat de vloer op de benedenverdieping koud aanvoelt. In plaats van vloerverwarming leggen (of in combinatie met vloerverwarming) is het verstandig om eerst de vloer van de kruipruimte te isoleren.

Zo sluit je de woning af van de bodem, waarmee het eenvoudiger wordt om het klimaat in huis te beheersen. De kosten zijn binnen een periode van pakweg 10 jaar terug te verdienen afhankelijk van de situatie. De energierekening gaat omlaag terwijl het wooncomfort juist toeneemt.

Is mijn kruipruimte geïsoleerd?

Als je vrije toegang hebt tot de kruipruimte dan kun je eenvoudig zelf controleren of er isolatiemateriaal aanwezig is. Je moet dan wel een vrije toegang hebben tot deze ruimte, dat is niet in alle woningen het geval. Je moet ook niet claustrofobisch zijn aangelegd of angst hebben voor spinnen en insecten want deze ruimte zal niet mooi opgeruimd zijn. Je kunt uiteraard ook een isolatiebedrijf inschakelen om de situatie op te nemen en een doeltreffende oplossing te bedenken.

Wil je voordat je met isoleren begint eerst weten wat de huidige staat is en welke impact vloerisolatie in de kruipruimte heeft op de woning? Schakel dan een EP-adviseur in via Energielabelperfect.nl. Dit zijn erkende specialisten die een onafhankelijke energieprestatie meting verrichten.

Daarnaast krijg je praktisch advies om de woning efficiënt te verduurzamen. Als bijvoorbeeld blijkt dat de gevelisolatie tekortschiet, dan kun je de spouwmuur laten isoleren. Daarna volgt de kruipruimte isoleren en dakisolatie.

Dit zijn maatregelen die niet alleen goedkoper zijn dan zonnepanelen op het dak, je bespaart er ook direct veel energie mee. En dat merk je iedere maand op de energierekening. Woningisolatie kun je doorgaans binnen 5 tot 10 terugverdienen. Daarnaast zorgt iedere label score beter voor een hogere woningwaarde. Een energielabel is 10 jaar geldig na afgifte.

Hoe kun je de kruipruimte isoleren?

Als de kruipruimte niet direct bereikbaar is, dan zal er eerst een toegang gemaakt moeten worden. Als de ruimte te beperkt is dan moet de kruipruimte worden afgegraven. Vervolgens is het een kwestie van isolatiemateriaal in de kruipruimte aanbrengen.

Dit kan schuim zijn of parels met dampopen eigenschappen. Met name bij een houten constructie is het van belang dat de isolatielaag dampopen is, anders kan er houtrot ontstaan wegens een gebrek aan ventilatie. Als de vloer van steen of beton is gemaakt dan is hier geen risico voor.

Als er echter betonrot aanwezig is dan moet dit eerst worden hersteld alvorens spuitisolatie in de kruipruimte aan te brengen. Zoals je ziet is het van belang om de werkzaamheden uit te laten voeren door een expert die kennis heeft van materialen en algemeen bouwtechnische zaken.

Wat kost de kruipruimte isoleren?

De vloer kruipruimte isoleren kost je gemiddeld tussen 25 en 50 euro per vierkante meter. De kosten zijn afhankelijk van de aannemer en het gebruikte materiaal. Sommige materialen zijn goedkoper maar gaan minder lang mee of moeten zeer dik zijn waardoor de ruimte onder de woning te krap wordt.

Als er graafwerkzaamheden nodig zijn dan komt de prijs hoger te liggen. Vraag daarom eerst enkele offertes aan en laat enkele opties berekenen voordat je een keuze maakt.

Het belang van ventilatie

De kruipruimte moet een zekere doorstroming van lucht hebben. Lucht mag niet stilstaan in deze ruimte. Isolatie mag nooit ten koste gaan van ventilatie in en onder de woning. Alles potdicht maken is namelijk geen optimale vorm van isolatie.

Zorg er dus voor dat ventilatie van de woning behouden blijft na het aanbrengen van isolatiemateriaal. Soms moeten hier nieuwe voorzieningen voor worden aangelegd zoals mechanische ventilatie. Dit kan van invloed zijn op de kosten.

Vloer isoleren in plaats van kruipruimte

Als de mogelijkheid bestaat om aan de slag te gaan met kruipruimte isoleren dan is dit zeker een goede investering die snel terugverdiend kan worden. Als dit niet haalbaar is, dan kun je in plaats van de kruipruimte de vloer isoleren.

Als er een kelder onder de woning is dan kun je die ruimte aanpakken, het is ook mogelijk om de vloer op de begane grond te isoleren. Dit werkt ook goed maar de kosten zullen hoger liggen omdat er meer afwerking nodig is. Daarnaast heb je tijdelijk meer overlast in huis. Je kunt vloerisolatie combineren met vloerverwarming. Niet alle isolatiematerialen zijn hier geschikt voor, laat je dus goed voorlichten voordat je aan de slag gaat.

Als je wilt weten hoe zuinig jouw woning op dit moment is, of als je na een verbouwing een nieuw energielabel wilt aanvragen, dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl. Hier vind je snel een erkende EP-adviseur die voor een laag, vast tarief jouw woning op een aantal belangrijke punten controleert.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post