Isoleren is geen uitgave maar een investering. Muurisolatie kosten verdien je snel weer terug, vaak al binnen 5 jaar! Uiteraard zijn bij muren isoleren de kosten afhankelijk van meerdere zaken zoals het toegepaste isolatiemateriaal. Het is wel zo dat een hogere prijs voor spouwmuurisolatie doorgaans ook betekent dat je meer energie bespaart.
De prijs voor spouwisolatie per m2 daalt naarmate er meer oppervlakte is omdat er ook vaste kosten zijn zoals voorrijkosten. Daarnaast zijn er subsidie regelingen waarmee je de investering nog sneller kunt terugverdienen. Wat je moet weten over muurisolatie kosten buiten en binnen lees je op deze pagina.
Wat zijn de muurisolatie kosten?
Het zou makkelijk zijn als we een bedrag konden noemen dat voor iedereen van toepassing is. Het spreekt echter voor zich dat voor ieder huis een ander budget nodig zal zijn. Zo zijn er verschillen tussen rijtjeshuizen en vrijstaande woningen.
Laten we beginnen met de prijs van spouwmuurisolatie. Niet alleen is dit een karwei dat relatief eenvoudig uitvoerbaar is, de kosten en baten vallen eveneens heel gunstig uit. Met andere woorden; de tijd om de investering terug te verdienen is kort.
Muurisolatie kosten spouw
De meeste woningen in Nederland hebben een spouw. Dit is een ruimte tussen de muur aan de gevel buiten en de binnenmuur. Die spouw kan leeg zijn of opgevuld worden met isolatiemateriaal. Dit kunnen parels zijn die worden ingespoten of een schuim dat isoleert.
Dit zijn de gemiddelde prijzen voor spouwmuurisolatie:
- Bij een rijtjeswoning met een oppervlakte van circa 60 vierkante meter liggen de muurisolatie kosten tussen 1750 en 2250 euro. Je kunt dan pakweg 600 euro per jaar besparen op energiekosten.
- Bij een hoekwoning met een oppervlakte van circa 90 vierkante meter betaal je voor de muur isoleren aan kosten tussen 2500 en 3000 euro. Dan bespaar je ieder jaar gemiddeld bijna 1000 euro aan energiekosten.
- Bij een vrijstaande woning met een oppervlakte van circa 125 vierkante meter liggen de prijzen voor spouwmuurisolatie tussen 3250 en 4000 euro. Je kunt dan 1400 euro en zelfs meer op jaarbasis besparen aan energiekosten.
Je ziet direct dat je binnen enkele jaren de investering alweer terug kunt verdienen. De werkelijke besparing is afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie en het verbruik in huis. Ook het huidige energielabel speelt een rol.
Als er nog geen isolatie in huis aanwezig is dan zal het verschil enorm zijn. Niet iedereen woont in een A-label woning en dat hoeft ook niet. Extra isolatie is echter voor nagenoeg iedereen voordelig.
Wat kost spouwmuurisolatie per m2?
Laten we ook even naar de kosten per vierkante meter kijken. De gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie per m2 ligt tussen 20 en 40 euro. Dat is een flinke marge die voor een deel te maken heeft met de constructie van de woning.
Denk aan de toegankelijkheid van de spouw en de diepte. Huizen die meer recent gebouwd zijn zullen een diepere spouw hebben. Er moet dan ook meer vulmateriaal worden gespoten.
De prijs voor spouwisolatie per m2 kan oplopen als eerst oude, vervuilde vulling moet worden verwijderd. Oude isolatiematerialen kunnen slijten, degraderen of verzakken. Dit materiaal moet dan eerst worden verwijderd wat extra kosten met zich meebrengt.
Wat de prijs voor spouwmuurisolatie per m2 bedraagt is niet relevant als je geen spouwmuur hebt. Als de woning 100 jaar of ouder is dan is er een kans dat er geen spouw aanwezig is. Of de spouw is dermate ondiep dat isolatie weinig zin heeft. Laten we daarom ook bij muren isoleren naar de prijs kijken zonder spouw.
Muurisolatie kosten binnen
Geen spouw is geen ramp, er zijn zeker goede manieren om de muren te isoleren vanuit de binnenzijde.
De meest voorkomende methoden zijn:
1. Voorzetwanden plaatsen
Bij voorzetwanden wordt er een niet-dragende muur voor de gevel muur geplaatst. Er blijft een lege ruimte tussen deze wand en de gevel, daar kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Je kunt de voorzetwand bekleden naar wens, net als bij een normale muur. De draagkracht ligt echter lager. Je kunt ook leidingen en kabels wegwerken achter de muur. De prijs voor muurisolatie per m2 bij voorzetwanden ligt gemiddeld op 30 tot 40 euro. De kosten variëren per isolatiemateriaal. De meest voorkomende optie is minerale wol. De kosten voor de afwerking zijn geheel afhankelijk van de keuze. Vraag hiervoor offertes aan bij de specialist.
2. Isolatieplaten monteren
Als ruimte schaars is, of je wilt een snelle oplossing, dan kun je isolatieplaten monteren. In dat geval wordt de isolerende laag direct op de muur aangebracht. Er is geen lege ruimte waardoor de isolerende werking wat lager uitvalt. Daarnaast moet er een dampscherm aanwezig zijn om condensatie een weg naar buiten te geven. Je kunt deze platen naar wens afwerken. De prijs voor muurisolatie per m2 met isolatieplaten ligt gemiddeld op 40 tot 80 euro. Er zijn zoveel mogelijkheden en unieke situaties dat je echt maatwerk offertes moet aanvragen om een goed beeld te krijgen van de muurisolatie kosten. Sommige isolatieplaten worden geleverd met wandbekleding maar je kunt ook zelf kiezen.
Ook binnenmuren kun je isoleren op deze twee manieren. Isolatieplaten kunnen naast warmte behouden ook geluid dempen. Dat is bij gehorige muren zeker een voordeel.
Muurisolatie kosten en energielabel
Zoals gezegd verdien je de muurisolatie prijs per m2 snel weer terug, vaak al binnen 5 jaar na uitvoering van de werkzaamheden. Dat staat nog los van het verhoogde wooncomfort. Daarnaast stijgt zelfs de woningwaarde mee met de temperatuur in de winter. Hoe komt dit? Dat heeft te maken met het energielabel.
Het energielabel loopt van G (minst energiezuinig) tot A (meest energiezuinig). Een huis met label A zal voorzien zijn van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Als er nog extra energiebesparende aanpassingen zijn uitgevoerd zoals een HR-ketel en zonnepanelen dan kan een woning tot A++++ scoren.
Naast de besparing op energie en het extra wooncomfort zal de waarde van de woning ookLees stijgen. Daar profiteer je van bij verkoop of verhuur. Als je een verbouwing hebt uitgevoerd dan is het goed om een nieuw energielabel aan te vragen.
Via Energielabelperfect.nl kun je betaalbaar een afspraak maken met een lokale energieprestatie adviseur. Naast een nieuw label dat 10 jaar geldig is krijg je advies voor verduurzaming. Daarom kiezen veel mensen ervoor om ook voor een grote renovatie alvast een EP-meting uit te laten voeren.