Waarom een plafond isoleren?
Bij andere vormen van isolatie ligt de focus op warmte behouden in huis. Het is buiten koud, binnen is het warm en dit wil je zo houden. Heeft het plafond in de woonkamer isoleren zin?
Er zijn zeker redenen om dit te doen, dit zijn de voornaamste twee:
1. Thermische isolatie
Je bent niet de hele dag in alle kamers van het huis bezig. Het grootste deel van de dag breng je door in de woonkamer of een kantoor aan huis. In de avond ga je naar de slaapkamer, dan hoeft het niet warm te blijven in de huiskamer. Met het plafond isoleren kun je iedere ruimte verwarmen als het nodig is. De hele woning verwarmen verspilt kostbare energie.
Warmte stijgt op. Als je wilt dat de benedenverdieping lekker warm blijft dan kun je het plafond isoleren. Of je isoleert op de vloer of onder het plafond heeft een ander effect, daar komen we verder op deze pagina op terug.
2. Akoestische demping
Met name bij isolatie in huis speelt akoestische demping vaak een belangrijke rol. Zeker in gehorige huizen is het prettig om het plafond in de woonkamer te isoleren. Voor gezinnen met kinderen is het ook een uitkomst. Zo kunnen de kinderen beter slapen als de surround installatie loeit in de huiskamer terwijl de ouders geen last hebben van spelende kids die op hun kamer tekeergaan. Als akoestische demping prioriteit heeft dan moet je naast de thermische isolatiewaarde ook rekening houden met de geluidsdemping.
Hoe kun je het plafond isoleren?
Een plafond is ook een vloer, het is maar van welke kant je het bekijkt. Je kunt ervoor kiezen om het plafond te isoleren, het is ook mogelijk om de vloer te isoleren.
De afweging wordt gebaseerd op meerdere aandachtspunten zoals:
- Als je warmte in een ruimte wilt houden dan is het voordelig om de isolatie in die ruimte aan te brengen. Anders verwarm je het plafond wat niet nodig is.
- Isolatiematerialen kunnen tientallen centimeters dik zijn. Je verliest dus hoogte. Niet alle etage van huizen bieden evenveel ruimte, dit is een overweging die je moet maken.
- Door de isolatielaag wordt de inhoud van de ruimte kleiner, het vloeroppervlak blijft echter hetzelfde. Minder volume betekent minder energie om de ruimte te verwarmen.
De constructie van de woning speelt ook een rol. Bij een plafond van beton zul je anders te werk gaan dan bij een plafond dat gemaakt is van hout.
Plafond isoleren van onder of boven?
Als we spreken over een plafond isoleren dan gaan we uit van een plaatsing boven ons hoofd. Als het om een hoger gelegen verdieping gaat dan kun je ook de vloer isoleren.
Er zijn praktische afwegingen om te maken, hier zijn enkele aandachtspunten die de revue zullen passeren:
1. Plafond isoleren van onder
Bij een plafond isoleren van onder moet het isolatiemateriaal goed worden bevestigd zodat het niet los kan komen. Isolatiemateriaal kan behoorlijk dik en zwaar worden, er moet dus een dragende constructie worden gemaakt. Bij een houten constructie is het mogelijk om de ruimte tussen de balken op te vullen met bijvoorbeeld schuim of luchtkussens. Bij een solide constructie als beton moet er een dragende constructie worden gemaakt.
2. Plafond isoleren van boven
In dit geval heb je alvast hulp van de zwaartekracht. In plaats van een reguliere vloerbekleding kun je isolatieplaten op de vloer aanbrengen. Dit moet wel een materiaal zijn dat drukvast is. Dit betekent dat je kunt lopen op de vloer zonder dat het isolatiemateriaal inzakt. Als je de vloer bedekt met tientallen centimeters isolatiemateriaal dan houd je minder hoogte over.
Het is uiteraard mogelijk om zowel het plafond te isoleren als de vloer van de verdieping erboven. Dan heb je wel twee keer zoveel werk en arbeidskosten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van het totale kostenplaatje. Houd ook rekening met verdamping of eventuele werkzaamheden aan het plafond. Denk bijvoorbeeld aan leidingen die door de constructie lopen, die moeten bereikbaar blijven.
Zoldervloer isolatie
Het plafond in de woonkamer isoleren komt steeds vaker voor. Nog vaker treffen we zoldervloerisolatie aan. Dit is een manier om energiekosten te reduceren in een woning met een (grote) zolder die alleen gebruikt wordt voor opslag.
Dan is dakisolatie van minder belang omdat deze ruimte als het ware wordt losgekoppeld van de rest van de woning. Dit is ook een goed voorbeeld van akoestische demping.
Energielabel bij plafond isoleren
Bij diverse vormen van woningisolatie kom je in aanmerking voor een hoger energielabel. Dit geldt niet voor een plafond isoleren. Op dit moment wordt er geen rekening gehouden met isolatie binnen afzonderlijke ruimten in een pand, alleen isolatie van buitenaf.
Dit betekent echter niet dat isolatie in huis geen zin heeft, je kunt wel degelijk het wooncomfort verhogen en de energierekening verlagen met isolatie in huis.
Sinds 2021 is er een meer nauwkeurig energielabel geïntroduceerd. Nu komt er een erkende energieprestatie adviseur langs die een inspectie uitvoert. Op basis hiervan krijgt de woning een nieuw label toegewezen dat 10 jaar geldig is. Plan direct een afspraak in via Energielabelperfect.nl.
Verwarmen per ruimte
Na het isoleren van een plafond kun je de volgende stap maken door te verwarmen per ruimte. Dit kan met slimme radiatorknoppen die je via een app op de gewenste temperatuur kunt instellen per ruimte. Je kunt er timers op zetten. Zo kun je opstaan in een verwarmde slaapkamer en later comfortabel televisie kijken terwijl je energie bespaart.
Een andere optie die met name goed werkt in combinatie met zonnepanelen is het plaatsen van verwarmingselementen in iedere ruimte. Die kun je inschakelen op het moment dat het nodig is. Zo stook je niet de hele dag de gehele woning en kun je flink besparen op energieverbruik.