Woningisolatielogo

Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Plat dak isoleren

Waarom een plat dak isoleren?

Er zijn meerdere redenen om platte daken te isoleren. Dit zijn de voornaamste drie:

1. Plat dak isoleren voor energiebesparing

Door het dak te isoleren kun je tot maar liefst een derde van het energieverbruik in de woning besparen. Zo woon je duurzaam maar zeker niet duur. De terugverdientijd bij woningisolatie ligt relatief laag, daarnaast kun je ook subsidie krijgen voor isolatie. Als je dit karwei in één keer goed wilt aanpakken dan kun je ook de spouw en de kruipruimte isoleren. Dan ben je goed op weg naar een nul-op-de-meter woning. Na een verbouwing is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen. Dit kan snel en betaalbaar via Energielabelperfect.nl.

2. Plat dak isolatie voor akoestische demping

Slecht geïsoleerde daken laten niet alleen warmte en kou door, ook geluid kan overlast veroorzaken. Er zijn diverse isolatiematerialen voor platte daken isoleren die tevens akoestische demping bieden. Dit merk je bij neerslag, overvliegende vliegtuigen maar ook geluid van binnen in huis wordt onderdrukt. Zo kun je de muziek wat harder zetten of je surround systeem een keertje goed laten werken. Met name harde isolatiematerialen hebben een uitstekende akoestische demping.

3. Plat dak isoleren voor wooncomfort

Als de warmte langer in huis blijft, dan voelt het ook prettig aan in huis. Het is behaaglijk warm in de winter, je hebt minder last van geluid van buiten en als je kiest voor een beloopbaar materiaal dan kun je zelfs op het dak genieten. In combinatie met een groendak bijvoorbeeld. Dat is een dak met beplanting, daarover kun je verder op deze pagina meer lezen.

Wat betreft het kostenplaatje zal dakisolatie voor een plat dak gemiddeld tussen 8000 en 12.000 euro kosten. De energiebesparing ligt tussen 500 en 1500 euro op jaarbasis. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden moet je rekenen op een terugverdientijd van 10 tot 15 jaar.

Hoe kun je een plat dak isoleren?

Er zijn twee manieren om plat dak isolatie uit te voeren. Je kunt het isolatiemateriaal vanaf de onderzijde aanbrengen of vanaf de bovenzijde. Vanaf de binnenzijde komt vaker voor bij schuine daken, omdat het een eenvoudiger karwei is en de isolatiewaarden optimaal zijn. Bij platte daken isoleren wordt echter vaker gekozen voor isolatie van buitenaf.

Dit kan op twee manieren; de koud dak methode en de omgekeerd dak methode. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatielaag direct op het dak geplaatst. Dit is eenvoudiger dan de koud dak methode en je hebt meer mogelijkheden met de dakbedekking. Zo kun je een beloopbaar dak maken of een groendak.

Materialen voor een plat dak isoleren

Er zijn verschillende materialen om platte daken te isoleren, dit zijn de meest voorkomende isolatiematerialen gerangschikt op Rd-waarde:

  • Vacuüm isolatieplaten leveren met een dikte van 4,5 centimeter een Rd-waarde van 6.
  • Aerogel levert met een dikte van 11 centimeter een Rd-waarde van 6.
  • PIR platen leveren met een dikte van 14 centimeter een Rd-waarde van 6.
  • XPS platen leveren met een dikte van 20 centimeter een Rd-waarde van 6.
  • EPS platen leveren met een dikte van 21 centimeter een Rd-waarde van 6.
  • Houtvezel levert met een dikte van 22 centimeter een Rd-waarde van 6.

Zoals je ziet neemt de dikte flink toe naarmate je een ander isolatiemateriaal gebruikt. Je zult een afweging moeten maken tussen dikte en isolatiewaarde en de investering ten opzichte van de energiebesparing die het oplevert. Als er weinig ruimte is dan kun je dus beter voor een isolatiemateriaal kiezen met een hogere Rd-waarde met minder dikte.

Als je een Rd-waarde van 10 nastreeft dan kun je met vacuüm isolatieplaten volstaan met een dikte van 7 centimeter, voor houtvezel heb je dan een dikte van maar liefst 36 centimeter nodig. Houtvezel is wel een duurzaam materiaal, niet alle isolatiematerialen zijn biologisch afbreekbaar.

Platte daken isoleren voor een groendak

Een duurzame en milieuvriendelijke manier om je dak te isoleren is met een groendak. Dan worden er onderhoudsvriendelijke planten op het dak geplaatst wat er mooi uitziet en ook heel praktisch kan zijn.

Een groendak is wel aanzienlijk zwaarder dan een conventionele dakbedekking, dit betekent dat de draagkracht van het dak optimaal moet zijn. Zeker op natte dagen zal het groen veel water opnemen waarmee het gewicht aanzienlijk toeneemt. Als je duurzaamheid in een hoog vaandel hebt staan dan kun je zeker een groendak overwegen.

Andere vormen van dakbedekking

Naast plat dak isolatie zul je ook over dakbedekking moeten nadenken. De drie meest voorkomende opties zijn:

  1. EPDM is een synthetisch rubber. De levensduur is maar liefst 40 jaar en kan redelijk goed hergebruikt worden. Het is de duurste optie maar wel met een lange levensduur en veel toepassingsmogelijkheden.
  2. PVC heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar, het betreft een laag kunststof dat verlijmd wordt. Omdat de laag gevoelig is voor schade kan het nodig zijn om de dakbedekking tussentijds te repareren.
  3. Bitumen gaat pakweg 15 jaar meer en wordt gemaakt van ruwe aardolie. Hoewel het de goedkoopste manier is om het dak te bedekken, is het in de meeste gevallen niet de beste optie.

Zonnepanelen op een plat dak

Het is mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te leggen. Toch is een vlakke oriëntatie niet ideaal voor de energieopbrengst. Een hoek van 36 graden is het beste om zo veel mogelijk zon te vangen.

Een installateur kan precies berekenen welke hoek en plaatsing het hoogste rendement oplevert. Helemaal plat op het dak is mogelijk maar in de meeste gevallen niet de beste plaatsing.

Als er zonnepanelen op het dak liggen dan is het dak niet langer beloopbaar, je kunt zo wel een zeer duurzame woning creëren tot zelfs een A++++ label. Voor 2021 liep de label score tot A++ maar de normering is aangepast. Voor een nieuw label kun je terecht op Energielabelperfect.nl.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post