Hoe kun je een raam isoleren tegen kou?
Het is niet prettig als je lekker knus op de bank zit terwijl je een koude bries voelt van de ruiten. De gevel is goed geïsoleerd maar de vensters niet. Een raam isoleren tegen kou levert niet alleen meer wooncomfort op, je bespaart er ook energie mee. De investering van ramen isoleren tegen kou verdien je vanzelf weer terug. Het scheelt uiteraard wel wat het uitgangspunt is.
Dit zijn de meest voorkomende type ruiten en de eigenschappen per type:
1. Enkel glas
Een enkele laag glas isoleert nauwelijks, dat zal geen geheim zijn. Met name oudere woningen en slaapkamers in goedkope huurwoningen hebben soms niet meer dan enkel glas in het kozijn. Door dit glas te vervangen kun je veel energie besparen en het wooncomfort verhogen. Als je direct kiest voor HR++ glas dan ga je er enorm op vooruit. De kosten voor vervanging kun je vaak al binnen 10 jaar terugverdienen door energiebesparing.
2. Dubbel glas
Dit is al een stap vooruit. Twee lagen glas met lucht ertussen scheiden het interieur beter van buiten. Het voelt minder koud aan, maar het kan bij de vensters toch kil aanvoelen. Sterretjes op de ruiten komen niet zo snel meer voor maar die luchtlaag is niet voldoende om echt goed te isoleren. Soms wordt gedacht dat dubbel glas en HR-glas hetzelfde zijn. Wil je een raam isoleren tegen kou? Dan heb je meer nodig dan twee glazen platen met lucht.
3. HR-glas
Dit is een verbeterde versie van dubbel glas. In plaats van lucht is er een gas aanwezig tussen de ruiten. Dit gas zie je niet maar je merkt het voordeel wel. Er is HR+ glas, HR++ glas en zelfs HR+++ glas. De middelste variant is het meest in trek omdat de kosten en baten berekening het meest voordelig uitkomt. Let op met HR-glas in combinatie met raamfolie, waarom dit problemen kan opleveren lees je verder op deze pagina.
4. Vacuum glas
Dit is een zeer goed isolerend type glas dat veel dunner is dan HR-glas. Vacuüm glas kan met een kwart van de dikte dezelfde isolatiewaarde leveren als triple glas. De investering ligt wel aanzienlijk hoger. Het glas is bekleed met een isolerende coating en er is een vacuüm aanwezig waarmee er uitstekende scheiding tussen binnen en buiten ontstaat. Als je reeds HR-glas hebt dan zullen de kosten relatief hoger uitvallen ten opzichte van de energiebesparing.
5. Monumentenglas
Bij monumenten kun je niet zomaar ieder type glas plaatsen. Omdat het niet past maar ook omdat je niet de kozijnen mag vervangen. Daarom is er speciaal monumentenglas met een isolerende waarde die tussen dubbel glas en HR++ glas in ligt. De kosten liggen beduidend hoger. Een alternatief is raamfolie, dat een beperkte isolatiewaarde heeft maar het kan aanzienlijk goedkoper uitvallen.
6. Voorzetramen
In plaats van dubbel glas is het mogelijk om een extra ruit te plaatsen. Deze ramen isoleren tegen kou omdat er een extra laag is die warmte binnenhoudt en kou buiten. Ditmaal is er geen speciaal gas aanwezig waarmee de isolatie beperkt is. Voorzetramen kunnen wel gecombineerd worden met een warmte reflecterende coating.
Wat kost een raam isoleren tegen kou?
De kosten verschillen per situatie. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen zodat je de kosten met elkaar kunt vergelijken. Een lagere U-waarde betekent een hogere besparing op de energiekosten.
Dat is uiteraard ook van belang bij een raam isoleren tegen kou:
- Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8 en kost circa 30 euro per vierkante meter.
- Een voorzetraam zonder coating heeft een U-waarde van 2,8 en kost circa 95 euro per vierkante meter.
- Een voorzetraam met coating heeft een U-waarde van 2,0 en kost circa 110 euro per vierkante meter.
- HR-glas heeft een U-waarde van 1,8 en kost circa 65 euro per vierkante meter.
- HR+ glas heeft een U-waarde van 1,4 en kost circa 90 euro per vierkante meter.
- HR++ glas heeft een U-waarde van 1,1 en kost circa 160 euro per vierkante meter.
- HR+++ glas heeft een U-waarde van 0,6 en kost circa 200 euro per vierkante meter.
- Vaccuum heeft een U-waarde van 0,4 glas kost circa 245 euro per vierkante meter.
Raam isoleren tegen kou met isolatiefolie
Als het niet mogelijk is om de ramen te isoleren tegen kou met bovenstaande mogelijkheden dat kan Isolatiefolie uitkomst bieden. Er zijn twee soorten; vensterbank folie die niet direct op de ruit wordt aangebracht en raamfolie die wel direct op de ruit bevestigd wordt.
Isolerende folie is niet altijd geschikt voor HR-glas omdat dit problemen kan opleveren met de druk. Controleer vooraf goed wat er mogelijk is en wat niet. Professioneel aangebrachte folie is bijna net zo duur als HR++ glas maar de isolerende eigenschappen zijn minder. Het kan wel een alternatief zijn voor monumentenglas.
Waarom zonwerende folie aanbrengen?
Naast het raam isoleren tegen kou in de winter wil je wellicht warmte buiten houden in de zomer. In dat geval kun je met UV-werende folie de temperatuur in huis iets verlagen. Als je deze folie echter ook in de winter laat zitten, dan heb je minder natuurlijke opwarming van invallend licht zodat je per saldo niets bespaart.
Een alternatief is raamdecoratie als isolatie. Gordijnen kun je openen en sluiten naar behoefte en rolgordijnen of plissegordijnen leveren een zekere vorm van thermische isolatie.
Raam isoleren tegen kou en het energielabel
Je kunt een raam isoleren tegen kou, dit heeft echter geen direct effect op het energielabel. Dat is wel het geval met andere vormen van isolatie. Toch voel je het verschil en je ziet het op de energierekening.
Wil je weten hoe zuinig jouw woning is? Via Energielabelperfect.nl kun je een label aanvragen inclusief advies van een erkend energieprestatie adviseur. Dan weet je op welke manieren je de woning optimaal kunt verduurzamen.