Franklinstraat 1-A, 2691 HB 's-Gravenzande

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een techniek die wordt gebruikt om de isolatiewaarde van een spouwmuur te verbeteren. Bij een spouwmuur is er een open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte kan gevuld worden met isolatiemateriaal, zoals glaswol of EPS parels. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat warmte minder snel naar buiten kan ontsnappen en kou minder snel naar binnen kan komen. Hierdoor wordt de energie-efficiëntie van het gebouw verbeterd en kunnen energiekosten worden verlaagd. Spouwmuurisolatie is een effectieve en relatief eenvoudige manier om een woning te isoleren en het comfort te verhogen.

Wat is een spouwmuur?

De spouwmuur wordt vaak gebruikt vanwege zijn isolerende eigenschappen. Het creëert een luchtlaag tussen de binnen- en buitenmuur, waardoor warmteverlies wordt verminderd en energie-efficiëntie wordt verbeterd. Spouwmuren kunnen ook helpen bij geluidsisolatie, omdat de luchtlaag geluidsgolven kan absorberen en dempen. Het is belangrijk om de spouwmuur regelmatig te inspecteren en onderhouden om vochtproblemen te voorkomen, zoals vochtdoorslag of condensatie. Het isoleren van een bestaande spouwmuur kan ook worden overwogen om het energieverbruik verder te verminderen en het comfortniveau van het gebouw te verbeteren.

De voornaamste reden voor deze constructie is het voorkomen van vochtdoorslag. Vocht van buiten zal minder snel de binnenzijde van de woning bereiken omdat er een natuurlijke barrière tussen ligt.

Daarnaast verhoogt een spouwmuur de isolatiewaarde van de woning. Door de lege ruimte op te vullen met isolatiemateriaal worden de energieprestaties verhoogd, wat in de praktijk betekent dat de energiekosten lager uitvallen. Naast het buitensluiten van de kou zorgt het ook voor meer rendement op de stookkosten in huis.

Heeft mijn woning spouwmuurisolatie?

Als de woning na 1920 is gebouwd dan zal er hoogstwaarschijnlijk een spouw zijn. Dit is een ruimte van 4 tot 6 centimeter die zich bevindt tussen 2 muren.

Maar dat is niet voldoende. De spouw moet gevuld zijn met isolatiemateriaal dat een barrière vormt tussen buiten en binnen. Alleen dan profiteer je optimaal van de spouw.

Als sinds de zeventiende eeuw wordt deze vorm van isolatie gebruikt, maar pas sinds de twintigste eeuw worden huizen standaard met een spouw gebouwd. Sinds 1960 is het een verplicht onderdeel van de constructie. je spouwmuur isoleren

Het is een typisch Nederlandse wijze van woningisolatie die in ons klimaat heel effectief is gebleken. Tijdens de oliecrisis in 1973 werd er meer nadruk gelegd op het belang van spouwmuurisolatie. Energie was duurder dan ooit. Dit is nu wederom het geval, er is daarom veel belangstelling voor woningisolatie.

Hoe weet je dat er een spouw aanwezig is? Als het pand ongeveer 100 jaar oud is dan is het niet altijd direct duidelijk of er een spouw en daarmee spouwmuurisolatie aanwezig is. Je hoeft niet te boren om erachter te komen.

Neem een meetlint en meet de dikte van de buitenmuur op. Dit kun je bij de voordeur of achterdeur doen. Als de dikte minder is dan 24 centimeter dan is er geen spouwmuur, daar is niet voldoende ruimte voor.

Als de dikte wel boven 24 centimeter uitkomt dan zal er waarschijnlijk wel een spouwmuur zijn. Maar dit betekent niet automatisch dat er ook spouwisolatie aanwezig is.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

  • Lagere energiekosten
  • Minder afkoeling in de winter
  • Minder opwarming in de zomer
  • Lagere kans op doorslaand vocht
  • Minder tocht in huis
  • Hogere energieprestatie score
  • Hogere woningwaarde
  • Akoestische demping

Wanneer spouwisolatie laten aanbrengen?

Als er een spouwmuur is dan is de halve strijd gestreden maar dit is niet voldoende. Hoewel 2 muren beter isoleren dan 1 muur is het de vulling die zorgt voor de aanzienlijk hogere isolatiewaarde.

Het is mogelijk dat de vulling ingezakt is of in de loop der jaren in volume is afgenomen. In dat geval zul je de spouw opnieuw moeten laten vullen. Wanneer laat je spouwmuurisolatie aanbrengen?

  • Als het een oudere woning betreft.
  • Als de spouw lang geleden gevuld is.
  • Als de energieprestaties minder dan gemiddeld zijn.
  • Als de woning binnen 10 jaar verkocht wordt.

Spouwmuurisolatie zal na verloop van tijd gaan verzakken. Het volume wordt minder en het vulmateriaal zakt langzaam naar beneden. Dit betekent dat met name op de bovengelegen etage het effect van de spouwisolatie zal afnemen. Als hier ook geen HR++ glas aanwezig is dan koelen de slaapkamers flink af in de winter en in de zomer gaat het broeien.

Het is mogelijk dat je een woning bezit met label C volgens de oude standaard, maar wat betreft energieprestaties scoor je label D of zelfs lager. Veel woningen hebben in 2015 automatisch een label toegekend gekregen op basis van statistische informatie.

De situatie per huis zal echter afwijken. De nieuwe NTA 8800 standaard die sinds 2021 gehanteerd wordt is nauwkeuriger. Het is mogelijk om via Energielabelperfect.nl een inspectie aan te vragen.

De adviseur kan op basis van de huidige situatie advies geven om de woning verder te verduurzamen. De spouwisolatie vervangen wordt vaak als advies gegeven, zeker als het wat oudere woningen betreft.

Hoe wordt de spouwmuur gevuld?

De oudste bekende spouwmuur in Nederland dateert uit 1695 en het betreft een gevel van de oranjerie in Voorschoten. Als isolatiemateriaal zijn boekweitdoppen gebruikt. Alleen al de lucht in de spouw heeft een isolerende werking.

Toch biedt een lege spouwmuur te weinig isolatie, daarom is het beter om de ruimte op te vullen met een isolerend materiaal. Dikker is beter, je kunt echter niet zomaar de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur aanpassen.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden bij het aanbrengen van spouwisolatie:

  • Steenwol
  • Glaswol
  • EPS
  • XPS
  • PUR
  • PF
  • PIR

Er zijn daarnaast steeds meer natuurlijke materialen zoals een EPS variant op basis van melkzuur, dierlijk wol of plantaardig wol. Daarnaast is folie mogelijk, isolatieplaten of een combinatie van methoden.

Bij huizen die voor 1976 gebouwd zijn kan het aanwezige isolatiemateriaal versleten zijn. Dit oude UF-schuim wordt voor de nieuwe isolatie aangebracht kan worden eerst verwijderd. Hiervoor worden enkele stenen uit de muur gehaald en het oude vulmateriaal wordt uit de spouw gezogen.

Wat kost spouwmuurisolatie?

En dan rest uiteraard de vraag wat spouwisolatie kost. Voor een standaard tussenwoning kun je tussen 1000 en 1500 euro klaar zijn. Een hoekwoning of 2-onder-1 kap is wat duurder met kosten die rond 2500 euro uitkomen. Voor een vrijstaande woning betaal je tussen 3500 en 4000 euro maar dan zul je ook veel energie besparen.

Op jaarbasis kun je honderden tot zelfs 1000+ euro besparen op de energiekosten. Daarmee verdien je de investering snel weer terug. De thermostaat kan omlaag en het wooncomfort gaat juist omhoog.

Bij verkoop van de woning is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen. Na het uitvoeren van de spouwmuurisolatie zullen de energieprestaties beter zijn, een hogere label score levert meer geld op bij verkoop.

Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope manier om de woning duurzamer en comfortabeler te maken. Wil je weten wat de energieprestaties van jouw huis zijn? Vraag dan via Energielabelperfect.nl een inspectie aan voor een vast, laag tarief.

Kimberley
Kimberley

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Categories
Latest Post