Wat kost vloer isoleren?
Laten we met de bedragen beginnen, daarna gaan we verder kijken naar de mogelijkheden. De vloer isoleren kosten liggen gemiddeld tussen 2000 en 3000 euro.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor subsidie die variëren tussen ongeveer 500 en 1000 euro. Als je bedenkt dat de jaarlijkse besparing gemiddeld tussen 250 en 500 euro ligt, dan wordt het direct duidelijk dat bij een vloer laten isoleren de kosten snel weer terugverdiend zijn.
Wat kost vloerisolatie per m2? Gemiddeld genomen liggen de prijzen tussen 50 en 60 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de gekozen methode en aannemer kunnen de kosten afwijken.
Als er andere verbouwingen op de agenda staan, bekijk dan alle opties en maak een totaalberekening. Zo kun je de kruipruimte laten isoleren maar als je vloerverwarming laat plaatsen dan kun je ook van bovenaf isolatiemateriaal aanbrengen.
Wat kost een vloer isoleren en is dit goedkoper of duurder dan de kruipruimte isoleren? Vanuit de kruipruimte isoleren is goedkoper en het levert minder overlast op in huis.
Je moet dan wel toegang hebben tot deze ruimte en er moet voldoende hoogte zijn om isolatieplaten, parels of schuim aan te brengen. Anders moet je naast de vloerisolatie kosten per m2 ook nog het maken van een toegang en/of uitgraven van de kruipruimte tellen.
We hebben al aangegeven dat het totale kostenplaatje per situatie flink kan afwijken. Ook per aannemer kan het bedrag aanzienlijk hoger of lager uitpakken. Vraag dus eerst enkele offertes aan en laat enkele opties doorrekenen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Om de algemene vloerisolatie kosten m2 in kaart te brengen is hier een kort overzicht van de meest voorkomende scenario’s:
- Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Dit is de meest eenvoudige methode met de laagste vloer isoleren prijs. De kosten liggen dan tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.
- Je kunt ook de onderzijde van de vloer laten isoleren. In dat geval wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer aangebracht. Dit is een wat duurdere oplossing met 30 tot 50 euro per vierkante meter. Met name als de kruipruimte niet voldoende ruimte biedt, dan kan voor deze oplossing worden gekozen.
- Als laatste kun je de bovenzijde van de vloer laten isoleren. Dit is de duurste oplossing, daarnaast levert het ook meer overlast op in huis. Het is wel een optie samen met aanleggen van vloerverwarming. Denk bij deze vloerisolatie per m2 aan 100 tot 150 euro. Dit is een aanzienlijk hoger bedrag dat afhankelijk is van de vloer.
De vraag “wat kost vloer isoleren?” is eigenlijk van ondergeschikt belang want het gaat vooral om de besparing. Omdat de energiekosten iedere maand lager uitvallen verdien je snel de investering weer terug.
De besparing is afhankelijk van meerdere factoren maar honderden euro’s minder aan energiekosten is zeker haalbaar. De isolatie maatregel die je het snelste kunt terugverdienen is spouwmuurisolatie. De besparing van vloerisolatie en dakisolatie volgen daarna. Ook glasisolatie kan veel voordeel opleveren.
Naast de vloerisolatie prijs per m2 en de energiebesparing die het oplevert mag uiteraard ook het wooncomfort niet worden vergeten. Met name isolatie van de vloer heeft veel invloed op het comfort in huis, meer nog dan gevelisolatie.
Zeker als je zonder schoenen in huis loopt zul je direct merken dat de woning behaaglijker aanvoelt. En als je nu al op sokken of blote voeten door het huis loopt dan is het ideaal als de vloer geïsoleerd is. Daarom worden de vloerisolatie kosten vaak gecombineerd met het aanleggen van vloerverwarming.
Door de bodem onder de woning te scheiden van de vloer heb je de halve strijd al gewonnen. De temperatuur van onderen heeft dan veel minder invloed op de ruimte erboven. Je hoeft de verwarming dus niet zo hoog te zetten om je toch zeer behaaglijk te voelen.
Hoe kun je de vloerisolatie kosten lager maken?
Je wilt niet meer betalen dan noodzakelijk is, dat mag duidelijk zijn. Waar bestaan de vloerisolatie kosten per m2 eigenlijk uit?
Dit zijn de voornaamste factoren die van invloed zijn op de totaalprijs:
- Arbeidskosten: Dit is de grootste kostenpost. Naast tijd betaal je voor vakkundigheid van de uitvoerende aannemer.
- Isolatiemateriaal: De meest gekozen soorten vloerisolatie zijn PUR en EPS, het is ook mogelijk om thermoskussens aan te brengen. De kosten voor de materialen bestrijken een kwart tot een derde van de totaalprijs.
- Isolatiewaarde: Een dikkere plaat of een materiaal dat beter isoleert zal ook duurder zijn. Kijk daarom niet alleen naar de vloerisolatie kosten, op basis van de isolatiewaarde kun je berekenen hoeveel je op jaarbasis bespaart op energiekosten.
- Vloer type: De kosten voor een houten vloer zullen anders zijn dan isolatie van een betonnen vloer. Daarnaast zijn er ook factoren zoals een toegankelijke kruipruimte die een rol spelen.
Uiteindelijk moet je kijken naar de investering en de besparing. Er is altijd een omslagpunt waarbij het voordeel steeds kleiner wordt en het langer duurt om de investering terug te verdienen. Als je voor een A++++ woning gaat dan moet je voor een wat oudere woning veel investeren.
Hogere woningwaarde na isolatie
Als de werkzaamheden voltooid zijn dan is het verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen via Energielabelperfect. Het nieuwe label wordt vervolgens geregistreerd in het Kadaster en je kunt dit label voorleggen aan een koper of huurder van dit pand. Een nieuw energielabel is 10 jaar geldig dus je kunt er lang mee vooruit.
Daarnaast geeft een inspectie inzicht omtrent de energieprestaties en mogelijke verbeterpunten. Als je zonnepanelen of een HR-ketel overweegt, kijk dan eerst naar woningisolatie. Daarmee leg je een goede basis voor een duurzame woning.