Waarom vloerisolatie plaatsen?
Op dit moment hebben 6 van de 10 huizen in Nederland vloerisolatie.
Dit is ruim de helft, een gemiste kans want de vloer isoleren levert diverse voordelen op zoals:
- Lagere energiekosten
- Meer wooncomfort
- Minder energie verspilling
Dus in het kort; goed voor het milieu en voor de portemonnee. Bij energielabel keuringen zoals je die via Energielabelperfect.nl aanvraagt speelt isolatie van de vloer een belangrijke rol. Een goed geïsoleerde vloer levert namelijk een flinke energiebesparing op.
Ook bij die 6 van de 10 woningen is overigens vaak nog voordeel te behalen. Sommige vloeren zijn beperkt geïsoleerd waardoor het voordeel veel minder is dan het zou kunnen zijn.
Waarom de vloer isoleren?
Vloer en muurisolatie zijn de voornaamste manieren om een woning te verduurzamen. Ze leveren een hoog rendement op met relatief lage kosten of overlast.
Dit betekent dat de investering vrij snel kan worden terugverdiend. Soms al binnen een periode van 10 jaar. Dit is afhankelijk van diverse factoren zoals de kosten voor een gespecialiseerd bedrijf, specifieke wensen zoals vloerverwarming of luxere materialen en uiteraard ook de tarieven voor energie. Vloerisolatie is een goede stap naar een nul-op-de-meter woning.
Andere vormen van isolatie
Is vloerisolatie voldoende? Een woning bestaat uit een vloer, dak en muren. Zowel dak, vloer en muurisolatie zijn van belang, daarnaast zijn er andere energiebesparende opties waaronder HR++ glas, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak.
De woning isoleren is echter het eerste project om aan te pakken. Het heeft niet zoveel zin om het dak vol te leggen met zonnepanelen als er geen vloerisolatie ligt. Dan verspil je namelijk kostbare energie terwijl de vloer nog steeds koud aanvoelt.
Dat is misschien prettig voor wormen en mollen die onder het huis diep in de aarde wonen, als bewoner heb je daar niet veel aan. Begin daarom altijd met de woning isoleren en ga vervolgens aan de slag met andere mogelijkheden om energie te besparen.
Kosten voor vloerisolatie
De kosten voor vloerisolatie zijn afhankelijk van het vloeroppervlak en de mogelijkheden om de vloer te isoleren. Als er een toegankelijke kruipruimte in het pand is, dan kan deze ruimte gebruikt worden om bijvoorbeeld EPS platen te plaatsen.
Dit is een snelle en betaalbare methode om de vloer te isoleren. Het levert ook geen overlast op in huis want het werk wordt onder de vloer uitgevoerd. Als de kruipruimte niet vrij toegankelijk is, dan zijn er 2 opties om dit mogelijk te maken.
In de eerste plaats zijn er huizen met een kruipruimte maar zonder toegang. Die kan worden gemaakt zodat de ruimte onder de woning bereikbaar is.
Het is ook mogelijk dat de kruipruimte wel aanwezig is maar te krap om werkzaamheden uit te voeren en/of isolatie te plaatsen. In dat geval kan de kruipruimte worden uitgegraven zodat er meer ruimte ontstaat.
Is het niet mogelijk om de vloer van onderaf te isoleren? Dan zijn er oplossingen om het werk vanaf de bovenzijde uit te voeren. De kosten voor vloerisolatie zullen dan hoger uitvallen, ook zal er tijdelijk meer overlast in huis zijn.
Omdat je in dit geval op de vloer van het pand werkt, kun je niet voorkomen dat de onderliggende laag beïnvloed wordt door de bodem.
Het is mogelijk om isolatieplaten op de vloer te leggen met daaroverheen vloerbedekking. Als er werkzaamheden worden verricht aan de vloer dan is het een goed idee om vloerverwarming te overwegen.
Warmte stijgt op, de verwarming voelt niet alleen prettig aan de voeten maar het is een efficiënte manier om de gehele ruimte te verwarmen. Afhankelijk van de gekozen methode kan het wel een kostbare oplossing zijn.
Met vloerisolatie verhoog je de waarde van de woning aanzienlijk. Dit levert bij een eventuele verkoop of verhuur een flink bedrag op. Naast de besparing op energiekosten levert een goed geïsoleerde woning duizenden euro’s meer op bij verkoop.
Zo verdien je isolatie dus dubbel terug. Daarnaast zijn er nog steeds subsidieregelingen waarmee de optelsom heel interessant wordt.
Nieuw energielabel aanvragen?
Vloerisolatie is niet zozeer een kostenpost als een investering. Door de woning te isoleren bespaar je iedere maand op de energierekening. Afhankelijk van het verbruik kun je vloerisolatie tussen 10 en 20 jaar terugverdienen.
Is het verstandig om direct na het uitvoeren van isolatie een nieuw energielabel aan te vragen? Dit hangt er vanaf wanneer de woning verkocht wordt. Een energielabel is 10 jaar geldig.
Als je na de verbouwing binnen 10 jaar de woning verkoopt, dan kun je direct na voltooiing van de werkzaamheden een nieuw label aanvragen. Dan klopt de informatie en dat is belangrijk want je bent als huiseigenaar verplicht om een potentiële koper juiste informatie te verstrekken.
Als je echter 20 jaar of langer van plan bent in dezelfde woning te blijven, dan is het niet noodzakelijk om een nieuw energielabel aan te vragen. Voor de regering is het van belang om te weten hoe goed het woningbezit scoort, als individuele huiseigenaar is het vooral een indicatie van de energieprestaties.
In de praktijk blijkt dat veel mensen juist voor het uitvoeren van vloer en muurisolatie een EP-adviseur inschakelen via Energielabelperfect.nl.
Waarom? Het label zal kort na afgifte niet meer overeenkomen met de nieuwe situatie. De reden hiervoor is dat een inspectie relatief goedkoop is en goede tips oplevert.
Naast een label met bijvoorbeeld A, B of C zal een EP-adviseur namelijk ook advies geven om de energieprestaties verder te verbeteren. Op basis van dit advies kun je bepalen welke maatregelen je gaat nemen om de woning te verduurzamen.
De kosten voor een nieuw energielabel zijn gering in vergelijking met de besparing die het kan opleveren. Een EP-adviseur heeft een opleiding gehad om een adviserende rol in te nemen. Maak hier gebruik van voordat je de woning gaat isoleren.