Vloerisoleren voor warme voeten
In veel landen is het gebruikelijk om de schoenen uit te trekken bij het binnentreden van de woning. Dat is hygiënisch, wat je onder je zolen krijgt buiten gaat niet mee naar binnen.
In Nederland is deze gewoonte niet altijd even praktisch, toch stappen steeds meer inwoners over op kousenvoeten in huis. Met of zonder sloffen. De vloerisoleren ligt daarom voor de hand, of beter gezegd voor de voet. Want kou in huis komt niet alleen door de lucht maar ook voor een groot deel door de vloer.
Een koude vloer zorgt ervoor dat de woning als geheel koud aanvoelt. Het tegenovergestelde is ook waar; als de vloer warmer aanvoelt dan kan de thermostaat een paar graden lager met behoud van hetzelfde comfort. Door de vloer te isoleren kun je dus met meer comfort wonen terwijl je bespaart op de energiekosten.
Isoleren vanuit de onderliggende ruimte zoals een kelder of kruipruimte is de goedkoopste methode. Daarnaast wordt de vloer vanaf de onderzijde geïsoleerd, wat effectiever is dan van boven. Als je toch al van plan was om vloerverwarming aan te laten brengen, dan kun je twee vliegen in één klap slaan.
Minder kosten, meer comfort
De vloer isoleren behoort tot de beste manieren om het wooncomfort te verhogen. Naast de energiebesparing, wat je zult merken aan de energierekening, voel je het verschil direct aan je voeten.
Daarmee is het isoleren van de vloer niet alleen een kostenbesparende ingreep, het is ook een manier om het wooncomfort te verhogen. Ook heeft het een gunstig effect op de energieprestatie score. Zo kun je weer een label omhoog gaan.
Wil je weten wat de energiewaarden van jouw woning zijn en heb je behoefte aan praktische informatie over isoleren en energiebesparing? Vraag dan via Energielabelperfect.nl een inspectie aan volgens de nieuwe NTA 8800 standaard.
Wil je er warmpjes bij zitten of lekker warm bij staan? De terugverdienperiode voor vloerisolatie ligt hoger dan bij de spouwmuur isoleren maar je verdient de investering wel binnen afzienbare tijd terug. Wat betreft comfort in huis staat de vloerisoleren op de eerste positie wat betreft woningverbetering en verduurzaming.
Is er vloerverwarming aanwezig?
Als er vloerverwarming aanwezig is maar er geen vloerisolatie is toegepast dan verlies je veel warmte. Dat is prettig voor de wormen in de aarde onder de woning, waarschijnlijk profiteer je liever zelf van deze verwarming.
Je kunt op de vloer isolatiemateriaal aanbrengen, het is ook mogelijk om vanuit de kelder aan de slag te gaan als er een kelder aanwezig is.
Als er vloerverwarming ligt en er geen vloerisolatie is aangebracht, dan is het doorgaans niet kostenefficiënt om de verwarming eerst te verwijderen. Isoleren vanaf de onderzijde heeft dan de voorkeur. Bij vloerverwarming is een Rc-waarde van 5 aan te raden omdat je zo de woning energieneutraal kunt maken.
Als je een kruipruimte hebt met een hoogte van minimaal 35 centimeter en een ingang dan kun je zelf controleren of er vloerisolatie aanwezig is en in welke vorm. Is er geen isolatie en wil je de vloer isoleren vanaf de onderzijde? Dan kan dit met bijvoorbeeld PUR isolatieplaten.
Als er reeds isolatie aanwezig is, controleer dan de staat van de isolatie. Als er een kruipruimte aanwezig is die niet groot genoeg is overweeg dan om deze uit te laten graven. Als er geen ingang is dan kan deze mogelijk worden gemaakt. Er zijn ook andere manieren om de vloer te isoleren maar die vallen doorgaans wel duurder uit.
Zelf doen of uitbesteden?
De vloer laten isoleren brengt hogere kosten met zich mee dan zelf de vloerisoleren. Als het werk echter beter wordt uitgevoerd, sneller of met minder overlast dan profiteer je daar uiteraard ook van. Het is zeker mogelijk om zelf de vloer te isoleren.
Dit zijn de voornaamste manieren om vloerisolatie te leggen:
- Vanuit de kelder
- Vanuit de kruipruimte
- Op de vloer
- Op de vloer in combinatie met vloerverwarming
De vraag of een vloer laten isoleren beter is dan zelf doen is daarmee niet zwart-wit te beantwoorden. Je kunt offertes aanvragen om de mogelijkheden naast elkaar te leggen. Als voor een vloer het isolatiemateriaal niet geschikt is dan heb je in het gunstigste geval minder besparing op de energiekosten, het is echter ook mogelijk dat je weer opnieuw moet beginnen.
Het is zeker mogelijk om zelf de vloer te isoleren. Dan kun je de kosten tot de helft reduceren. Het is wel een flink karwei waar je handig voor moet zijn. Je mag ervan uitgaan dat de vloerisoleren een investering is die zichzelf binnen afzienbare tijd terugverdient. Het is dus niet zomaar een kostenpost.
Wat kost vloerisoleren?
De kosten om de vloer te laten isoleren zijn afhankelijk van het type woning, het vloer isolatiemateriaal en of je het werk zelf doet of uitbesteed.
De kosten voor een tussenwoning of hoekwoning liggen gemiddeld rond de 2500 euro, voor een 2-onder-1 kap betaal je wat meer, rond de 3000 euro. Bij de gemiddelde vrijstaande woning lopen de kosten op tot 4500 euro. Er zijn subsidieregelingen waarmee je de investering met 500 tot 1000 euro kunt reduceren.
De kosten voor vloerisoleren kunnen aanzienlijk worden verlaagd als je ervoor kiest om het zelf te doen. Het is echter belangrijk op te merken dat vloerisolatie een arbeidsintensieve taak is die handigheid vereist. Je kunt verwachten dat vloerisolatie een investering is die zichzelf binnen een redelijke termijn terugverdient. Daarom moet het niet alleen worden gezien als een kostenpost, maar als een langetermijninvestering in energie-efficiëntie.
Wat levert de investering van de vloer laten isoleren op? Bij een kleinere tussenwoning kun je pakweg 100 euro per jaar besparen op de energiekosten. Dat is al een mooi voordeel.
Als je een vrijstaande woning hebt, dan loopt de besparing al snel op tot 300 euro per jaar. Daarnaast is het mogelijk dat jouw huis in aanmerking komt voor een hogere score op het energielabel.
Voorheen kon je aanpassingen aan de woning zelf doorgeven, nu moet er een erkend EP-adviseur langskomen om de woning opnieuw te meten. Dit brengt kosten met zich mee, via Energielabelperfect.nl kun je goedkoop een energielabel aanvragen. Een huis met hogere labelscore levert bij verkoop of verhuur ook aanzienlijk meer op.