Dak isoleren
Isolatie van de woning zorgt voor meer wooncomfort en lagere energiekosten. Naast het isoleren van de spouwmuur en kruipruimte is het zolder dak isoleren een uitstekende manier om de woning te verduurzamen. Er zijn meerdere opties, per woning kan de beste keuze anders zijn. Laten we als eerste kijken naar een schuin of plat zolderdak isoleren.
Bij een schuin dak of zadeldak zijn er doorgaans twee zijden die onder een hoek staan. De kepers kunnen worden opgevuld met isolatiemateriaal. De zolder isoleren kan van binnen of buiten uitgevoerd worden, van binnenuit heeft de voorkeur.
Bij een plat dak is er geen schuin oppervlak, de zwaartekracht speelt hier een extra belangrijke rol bij het bevestigen van isolatiemateriaal. Omdat platte daken regelmatig beloopbaar zijn, kan het beter zijn om het dak van buitenaf te isoleren. De gekozen methode heeft invloed op de isolatiewaarden.
Hoe werkt het zolderdak isoleren?
Bij dakisolatie zijn er 3 opties waarvan er 2 via de buitenzijde en 1 via de binnenzijde wordt uitgevoerd. Dit wordt warm dak, koud dak en omgekeerd dak genoemd. In het kort zijn dit de opties:
1. Isoleren van binnenuit
De meest voordelige optie is de koud dak methode. Dan ga je de zolderkamer isoleren vanuit de binnenzijde. Het isolatiemateriaal wordt tussen de kepers aangebracht, de dikte en het materiaal bepaalt de isolerende werking. Zoals de naam al aangeeft blijft het dak koud, dat hoeft immers niet verwarmd te worden. De inhoud van de zolder wordt hierdoor minder, houd rekening met 15 tot 20 centimeter isolatiemateriaal. Je hoeft voor deze klus niet het dak op. Dat is niet alleen veilig, je kunt zo ook in de winter of met regen het zolderdak isoleren. Het isolatiemateriaal kun je vervolgens afwerken voor een nette zolder. Er zijn isolatieplaten waar reeds een afwerklaag op gemonteerd is. Dat maakt het aanbrengen eenvoudiger.
2. Isoleren van buitenaf
Bij een zolder dak isoleren van buitenaf zijn er 2 opties. Bij een warm dak bevinden de constructiematerialen zich onder het isolatiemateriaal. Er moet rekening wordt gehouden met doorlating van vocht om condensatie te laten verdampen. Er worden XPS, PUR, PIR of EPS platen aangebracht. De tweede optie is een omgekeerd dak, wat betekent dat de isolatie op de dakbedekking wordt aangebracht. Dit geeft niet de optimale isolatie wat betreft energieverbruik, het is wel een optie als het dak regelmatig wordt belopen. Omdat het isolatiemateriaal veel draagkracht nodig heeft, worden hiervoor meestal XPS platen gebruikt.
Welke methode ook wordt toegepast, het is van belang dat de zolder isoleren vakkundig wordt uitgevoerd. Anders is er een reële kans dat er koudebruggen ontstaan. Dit zijn kieren die niet goed geïsoleerd zijn wat de efficiëntie van de isolatie flink reduceert.
Wil je een overzicht van de energieprestaties die jouw woning bezit? Dan kun je via Energielabelperfect.nl een EP-adviseur inschakelen die een erkende label keuring uitvoert. Dan weet je direct wat de energieprestaties van je huis zijn, ook bij verkoop is het van belang om een geldig energielabel te overleggen.
Zoldervloer isoleren
Als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt maar alleen dient als opslag, dan is het niet altijd nodig om deze ruimte op kamertemperatuur te houden. In dat geval kan de zoldervloer isoleren oplossing bieden. In plaats van het dak te isoleren worden beloopbare isolatieplaten op de vloer gelegd.
Omdat het dikke platen zijn wordt de hoogte van de zolder enigszins gereduceerd. Zo wordt de zolder gescheiden van de rest van de woning, deze ruimte hoeft niet langer verwarmd te worden zodat je veel energie kunt besparen. Daarnaast geeft het ook akoestische isolatie, geluid van de zolder en het dak is minder hoorbaar.
Als de zoldervloer toe is aan onderhoud dan kan de zoldervloer isoleren een goede oplossing zijn. De kosten voor isolatieplaten verdienen zichzelf snel weer terug omdat je veel energie kunt besparen. Ook in de zomer remt het de opwarming van de woning, in dat geval is het wel van belang dat warme lucht weg kan, bijvoorbeeld via een dakraam.
Zolderdak isoleren
Er zijn diverse materialen die toegepast kunnen worden bij de zolder isoleren. Goedkopere materialen moeten doorgaans dikker zijn om een gelijkwaardige isolatie te bieden als duurdere materialen. Dit kan tientallen centimeters verschil maken, wat zeker invloed heeft op de ruimte die overblijft.
Daarnaast zal de isolatie afgewerkt worden. Zo ontstaat er een compleet nieuwe kamer in huis wat nieuwe mogelijkheden biedt. Maak er een slaapkamer of logeerkamer van, eventueel met een riant dakraam dat uitzicht biedt op de sterren in de nacht.
Je kunt er een studeerkamer van maken, thuiswerkers kunnen een deel van de kosten opvoeren als bedrijfskosten. Je kunt er een logeerkamer, een hobbyruimte of een privé fitnessruimte van maken. Door een standaard zolder te converteren tot leefruimte stijgt de woningwaarde. De zolder isoleren is daarbij een goede investering naast de energiebesparing.
Zolderkamer isoleren
Een minder conventionele manier is een zolderkamer isoleren. In deze situatie wordt er een soort cabine in de zolder geplaatst die de contouren van het dak kan volgen, maar dit is niet altijd het geval. Dit is een kamer in een ruimte met eigen wanden die los staan van de rest van het gebouw.
Dit kan een oplossing zijn als je snel een nette zolderkamer wilt inrichten zonder afhankelijk te zijn van de constructie van de woning. Je plaatst zijwanden en een bovenwand op de zoldervloer om zo een kamer te bouwen.
Dit zullen tijdelijke, dunne wanden zijn die niet veel isolatie bieden en licht van gewicht zijn. Het is zelfs mogelijk om een tent op zolder te plaatsen. In dat geval kun je het zolderdak isoleren zonder deze netjes af te werken. Binnen de kamer of tent zie je namelijk de omgeving niet.
Welk effect heeft isolatie op het energielabel? Laat een inspectie uitvoeren door een erkend EP-adviseur via Energielabelperfect.nl. Dan weet je precies welke score jouw woning heeft.